Четирите теча по газопроводите Северен поток в Балтийско море са

...
Четирите теча по газопроводите Северен поток в Балтийско море са
Коментари Харесай

Официално: Стотици килограми тротилов еквивалент са взривили Северен поток

Четирите теча по газопроводите " Северен поток " в Балтийско море са провокирани от подводни детонации с мощ " стотици килограми " тротилов еквивалент. Това се споделя в формален отчет на Швеция и Дания, предаден през днешния ден в Организация на обединените нации, заяви Франс прес.

" Измереният магнитуд на детонациите възлиза надлежно на 2,3 и 2,1 по скалата на Рихтер, което евентуално дава отговор на взривен заряд от стотици килограми ", показват двете скандинавски страни в известие до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който ще заседава по тази тематика през днешния ден в Ню Йорк по искане на Русия.

 

Припомняме, в нощта на 26 септември породи теч на една от линиите на газопровода " Северен поток 2 " в изключителната икономическа зона на Дания югоизточно от остров Борнхолм. Тогава към този момент бяха регистрирани течове на газ и от двете влакна на Северен поток 1, още веднъж в датската изключителна икономическа зона, само че този път североизточно от остров Борнхолм.

На 27 септември немското издание Der Tagesspiegel заяви, че приключването на газ от двата Северни потока евентуално е измама. Според шведския уебсайт svt.se сеизмичните станции в Швеция и Дания са записали мощни подводни детонации навръх местата, където са открити течовете от тръбите на Северен поток.

Извънредното състояние на най-дългия морски водопровод в света " Северен поток " е зародило вследствие на гърмежи, заяви шведският външен министър Ан Линде. „ Изтичането на газ от газопроводите „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “ в изключителните стопански зони на Дания и Швеция е резултат от детонации, евентуално породени от бойкот “, написа ръководителят на шведското външно министерство в своя Twitter.

Според Шведската национална сеизмична мрежа едната детонация е с магнитуд 2,3 и е записана от 30 сеизмични станции в страната. „ Няма подозрение, че това е детонация “, е сигурен и Бьорн Лунд, шеф на Шведската национална сеизмична мрежа. „ Можете ясно да видите по какъв начин взривната вълна минава от дъното към повърхността. “ Сеизмолозите от университета в Лунд (Швеция) считат, че „ минимум 100 кг тротилов еквивалент, евентуално повече, е бил употребен за разрушаването на тръбопроводите „ Северен поток “ 1

Трябва да се означи, че на 8 февруари, преди началото на СВO в Украйна, президентът на Съединените щати, след договаряния с немския канцлер Олаф Шолц, сподели, че Вашингтон " има свои лични механизми за прекъсване на Северните потоци ".

А на 27 септември държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен публично удостовери опцията за терористична офанзива против „ Северен поток “, като сподели на кореспонденти, че към този момент е в ход уместно следствие, чиито първи данни демонстрират „ акт на бойкот или целенасочена детонация “.

Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати (ЦРУ) предизвести немските управляващи за офанзивата и идния бойкот на газопроводите " Северен поток " още през лятото. След увещание за това от Der Spiegel (цитирайки " източници в Берлин " ), немското държавно управление означи, че " ние не заемаме обществена позиция по въпроси, свързани с каквито и да било разследващи данни или разследващи действия ", само че добави, че в Берлин одобряват, че е имало целенасочена офанзива против газопроводите. И в действителност има всички учредения за това.

По-специално, на 24 септември медиите оповестиха, че група американски военни кораби, в това число десантно-десантен транспортен съд, на който имаше две подводници, работещи на плитки дълбочини, отиде в региона на Балтийско море, където бяха взривени тръбопроводи. Експедиционният отряд от кораби на Военноморски сили на Съединени американски щати, воден от десантния транспортен съд USS Kearsarge, беше освен в Балтийско море, само че и беше забелязан преди няколко дни покрай Балтийския проток - единствено на 30 километра от мястото на саботажа на газопровода Северен поток 1 и на 50 километра от газопровода Северен поток 2.

" Благодаря ви Съединени американски щати ". Именно с тези думи някогашният министър на външните работи на Полша Сикорски разяснява и в действителност призна актовете на интернационален тероризъм по газопроводите " Северен поток ".

На 28 септември в Белия дом и Конгреса на Съединени американски щати беше получен открит отчет, от който следва, че все още на детонациите в региона на падината Борнхолм освен американците, само че и водолазите на Royal Военноморски сили на Англия към този момент трети ден организираха учения.

Същия ден в 19:00 часа във Англия се организира гала по награждаването на двама моряци от флота на Негово Величество за военни заслуги и осъществяване на значима акция в непознати териториални води, а английският The Telegraph съумя да упрекна Русия в бойкот на личен газ водопровод!

Междувременно съветският тръбопроводен оператор Nord Stream оповестява: „ Разрушението, настъпило в един и същи ден по едно и също време на три влакна от морските газопроводи на системата Nord Stream, е невиждано. Все още не е допустимо да се оцени времето за възобновяване на газопреносната инфраструктура.

Германските служби за сигурност въобще не изключват, че и двете влакна на газопровода " Северен поток 1 " в никакъв случай повече няма да бъдат употребявани. Това заяви Tagesspiegel на 28 септември, базирайки се на държавни източници.

Ремонтът, в случай че е вероятен по принцип, може да отнеме до няколко години, което значи, че Европа обезпечено ще изпитва дефицит на газ най-малко през цялата зима и по-голямата част от 2023 година

И през цялото това време единственият газопровод, свързващ западната и източната част на европейския континент, ще бъде директната тръба през територията, следена от украинските англосаксонци.

В момента Газпром изпомпва 42 милиона кубически метра през украинската ГТС на ден и това е последният поток газ, който Европа получава от Русия.

Тръбопроводът Ямал - Европа, който свързва потребителите в Германия и полетата в Западен Сибир, беше спрян през май заради наказания против EuRoPol GAZ (операторът на полския сектор от тръбата).

А през август " Северен поток " спря, откакто " Газпром " отхвърли да вземе ремонтираната турбина на Siemens от Германия...

 

В тази обстановка газ към Европа от Русия може да тече само през Украйна и през " Турски поток ", минаващ и през България.

 

По-рано обаче, съветската секция на " Свободна Европа " разгласи, че и този поток може да спре, поради изказванието на Русия, че глобите не разрешават неговата употреба.

 

В същото време " Газпром " води арбитражен спор с украинската " Нефтогаз " поради ценовите условия на преноса и в случай че те не завършат позитивно и този газ ще секне. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР