Четирите работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, оповестиха

...
Четирите работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, оповестиха
Коментари Харесай

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък свръхпечалба е отнемане на доход от успешните предприятия

Четирите работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, оповестиха писмо до служебния министър председател Гълъб Донев и финансовия му министър Росица Велкова във връзка налога " свръхпечалба ". Той се вкарва с изменение в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, което е оповестено на уеб страницата на министерството на финансите.

" Според нас, посредством измененията се позволява лишено от правно и икономическо съображение лишаване на приход от сполучливите български предприятия посредством въвеждането на така наречен налог „ свръхпечалба “, се споделя в писмото, подписано от Цветан Симеонов от БТПП, който е ротационен ръководител на Асоциацията на организациите на работодателите в България.

Недопустимо е в една правова страна при неналичието на настоящ парламент служебно държавно управление да възнамерява сходно посягане върху неприкосновеността на частната благосъстоятелност, в тази ситуация облагите на частните търговски предприятия. При изискване, че съответното дружество е внесло всички свои обществени отговорности, включително и корпоративен налог, няма учредения да се желае, каквото и да е в допълнение заплащане към бюджета под каквато и да е форма ", пишат от асоциацията на организациите на работодателите, се споделя още в писмото. Бизнесът счита, че промени в налозите не би трябвало да се вършат преди приемането на държавен бюджет, както и на бюджетите на НЗОК и Национален осигурителен институт.

" Въпреки липса на поддръжка за вложенията, българският бизнес сподели, че може да работи добре и сполучливо мина през невижданите рецесии през последните три години. Имаме най-голям растеж на износа и най-голям растеж на възнагражденията в целия Европейски Съюз, при една от най-ниските инфлации в Централна и Източна Европа. Някои браншове, изключително в промишлеността, демонстрираха отлични резултати и тъкмо от тези добре ръководени предприятия държавното управление се готви да изземе приход посредством препоръчаната изключителна вноска. ", написа в писмото до служебния министър председател.

Според работодателите вместо да влагат в нововъведения, образования и положителни заплати, българското държавно управление стопира напредъка им с неприемливи способи, като този налог „ свръхпечалба “, наречена популистки „ солидарна вноска “ за частните компании. Така цялата концепция за действителна пазарна стопанска система ще залитне към командно-административна система, считат те.

Не можем да бъдем солидарни с безотговорното харчене на бюджетни средства, съчетано с висока инфлация и отсъствия на планове за ограничение на бюджетните разноски, гневят се работодателите.

Според тях обезщетенията за свръхвисоките цени на електрическата енергия е европейска политика за изправяне на изкривения пазар. Това не са „ помощи за бизнеса “, а е възобновяване, освен това единствено на част, от надвзетото от предприятията. Това не са дарове, с цел да се желаят назад. И след обезщетения, цените на електрическата енергия за предприятията в България остават над междинните за предприятията в другите страни, с които се конкурираме и са три пъти по-високи от цените за бита.

" Предложеният режим на облагане посредством предплатени вноски през интервала юли-декември 2023 година, учреден на финансови резултати от завършили данъчни интервали, допуска в допълнение и непредвидено изземване на приход от българските предприятия, в това число и от тези, които през настоящата година ще осъществят загуби или по-ниски облаги, спрямо 2022 година

Те упорстват Министерство на финансите неотложно да отдръпна направеното " неприемливо предложение ", приключват те писмото си.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР