Четирите български технически университета - във Варна, София, Габрово и

...
Четирите български технически университета - във Варна, София, Габрово и
Коментари Харесай

4 технически университета в България се обединяват за по-добро образование

Четирите български механически университета - във Варна, София, Габрово и Бургас се сплотяват за реализирането на нов план за възстановяване на качеството на образованието.

Целта на плана е рамките на 2 години и половина да се разработят и осъществяват нови образователни стратегии и специалности, съответни с условията на бизнеса и най-новите трендове в образованието.

Водещ в плана е ТУ- Варна, които проведоха специфична хибридна конференция по случай старта на плана.

Гости на събитието бяха представители на всички механически университети, които показаха своята подготвеност да работят дружно за възстановяване на качеството на обучение в тези висши образователни заведения.

Една от главните цели на програмата е създаването на 4 напълно нови специалности, за които образованието през първите 2 години ще е гратис: Интелигентни транспортни системи, Smart Cities, Интелигентни системи за дома, офиса и медицината, Интелигентно произвеждане на електрическа сила.

Планира се също рационализация и цифровизация на образователните запаси, тъй че студентите да се образоват по най-новите способи, в това число и онлайн.

Благодарение на партньорството с непознати механически университети - в Карлслруе, Букурещ и Вилнюс, ще се усъвършенства интернационалният продан на опит и сред преподавателите, и сред студентите в програмата.

Ще бъдат основани и кариерни центрове, които ще оказват помощ на приключилите студенти да намерят работа по специалността си.

Преподавателите в техническите университети разчитат и на задълбочаване на партньорството с бизнеса. В част от стратегиите интензивно присъединяване ще вземат и компаниите, в които по-късно ще има опция за реализация на новите експерти.

„ През годините техническите университети се постановиха като качествени образователни институции. През последните години отчитаме растеж с близо 10% освен на българските, само че и на задграничните студенти ", разгласи проф. доктор инж. Венцислав Вълчев, Ректор на Технически университет - Варна и началник на плана „ Модернизация на висшите учебни заведения ".

" Искаме с този нов план да създадем образованието при нас още по-привлекателно, ориентирано към практиката и мечтано от младежите ", съобщи по време на конференцията координаторът на плана проф.д-р Т. Ганчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР