Четирите български технически университета – във Варна, София, Габрово и ...

Четирите български технически университета – във Варна, София, Габрово и

4 технически университета се обединяват за по-добро образование

Четирите български механически университета – във Варна, София, Габрово и Бургас се сплотяват за реализирането на нов план за възстановяване на качеството на образованието, заяви Нова тв.

Целта на плана е рамките на 2 години и половина да се разработят и имплементират нови учебни стратегии и специалности, адекватни с условията на бизнеса и най-новите наклонности в образованието.

Водещ в плана е ТУ-Варна, които проведоха специфична хибридна конференция по случай старта на плана.

Гости на обстоятелството бяха пълномощници на всички механически университети, които показаха своята подготвеност да работят дружно за възстановяване на качеството на обучение в тези висши учебни заведения.

Една от главните цели на стратегията е разработването на 4 напълно нови специалности, за които образованието през първите 2 години ще е гратис: Интелигентни транспортни системи, Smart Cities, Интелигентни системи за дома, офиса и медицината, Интелигентно произвеждане на електрическа енергия.

Планира се също рационализация и цифровизация на учебните запаси, тъй че студентите да се обучават по най-новите способи, в това число и дистанционно.

Благодарение на партньорството с чужди механически университети – в Карлслруе, Букурещ и Вилнюс, ще се усъвършенства интернационалният продан на експеримент и сред преподавателите, и сред студентите в стратегията.

Ще бъдат основани и кариерни центрове, които ще оказват помощ на приключилите студенти да намерят работа по специалността си.

Преподавателите в техническите университети разчитат и на задълбочаване на партньорството с бизнеса. В част от стратегиите интензивно присъединяване ще вземат и компаниите, в които в следствие ще има опция за реализация на новите експерти.

„ През годините техническите университети се наложиха като качествени учебни институции. През финалните години отчитаме растеж с близо 10% освен на българските, само че и на задграничните студенти “, обяви проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, Ректор на Технически университет – Варна и началник на плана „ Модернизация на висшите учебни заведения “.

“Искаме с този нов план да извършим образованието при нас още по-привлекателно, насочено към практиката и мечтано от младежите “, съобщи по време на конференцията координаторът на плана проф.д-р Т. Ганчев.

Програмата започна тази есен, като първите студенти по новите специалности ще се одобряват за учебната 2022/2023 година.

Източник: fakti.bg