Четиринадесет години след убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев,

...
Четиринадесет години след убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев,
Коментари Харесай

Да те побият тръпки: Изплува шокираща версия за убийството на Жоро Илиев

Четиринадесет години след убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев, премахнат от снайперист на 25 август 2005 година в Слънчев бряг, мафиотската екскурзия на митичния разбойник от Кюстендил към момента е непостижим ребус за криминалистите, написа "Уикенд ".

Разследването на убийството на мастития мафиотски необут от дълго време е замразено и малко на брой имат вяра, че следственото дело против незнаен причинител в миналото ще бъде променено на "Разрешен случай ".

Смъртта на Главния докара и до края на групировката ВИС-2, считана за най-стилната престъпна организация в България през 90-те години на предишния век.

Жоро Илиев умира благополучен, на централното сепаре на помпозното заведение "Буда бар ", част от комплекса "Мултиплейс " в Слънчев бряг, където чества успеха на футболния си отбор "Локомотив " Пловдив. Главния, както е именуван кюстендилският герой, дава обилен прием за над 70 другари, когато е прострелян в сърцето от сайперист.

"Пали колата и идвай! Ела да пием по една ракия ", са последните думи на Жоро Илиев. Изречени са по телефона към тогавашния изпълнителен шеф на "Лоро " Емил Наков.

Разговорът сред двамата е пресечен от изстрелян 22-милиметров патрон "Стингър " с хидрошоков отвор, който се забива в сърцето на митичния разбойник. Дни по-късно, че стане известно, че килърът е стрелял с рядка пушка топ "Флобер " от храстите на хотел Хризантема,.

При огледа криминалистите откриват 2 статива и лазери - уреди, които се употребяват, с цел да се фиксира траекторията на патрона.

Макар и публично неразкрито, за убийството на Жоро Илиев има обвинени. 14 години по-късно, криминалисти и сподвижници на боса на ВИС-2 са безапелационни, че неговата екзекуция е проведена от пернишкия наркобос Райко Алексиев - Кръвта и е изпълнена от Красимир Станчев - Легионера, прочут в ъндърграунда като снайперист номер 1 на мафията.

"За Легионера се знае, че не приема мокра поръчка за по-малко от 500 000 $. Спрягат го и за екзекутор на Илия Павлов, някои настояват, че за това ликвидиране е прибрал дори 1 милион $ в брой.

Почеркът на Легионера проличава и при убийствата на Васил Горчев - Кьоравия и Жоро Илиев, както и при изтезанието на Димата Руснака.

Всички те умряха с патрон от "флоберка ", изстрелян от над 100 метра разстояние ", изясняват криминалисти.

Те са уверени, че Жоро Илиев умира поради Кьоравия - благоевградски наркобарон и лихвар, дълготраен представител на ВИС-2 за Благоевград.

Васил Горчев управлява производството на амфетамин за Югозападна България и раздава големи суми против рента на знакови фигури от ъндърграунда. Той е измежду най-близките хора до Жоро Илиев.

На 20 януари 2005 година Васил Горчев е погубен в центъра на Благоевград с 1 патрон в главата. Месеци преди да се стигне до убийството на Кьоравия, благоевградският разбойник влиза в спор с Райко Кръвта.

Причината за абсурда са 800 000 $. Толкова са вложени във фабрика за амфетамин, разрушена от антимафиоти край Разлог. При акцията са задържани 9 души. А Горчев стоварва виновността върху Кръвта. Благоевградският лихвар упорства перничанинът да му възвърне загубите, както и да му върне дълг от близо 400 000 $. Вместо пари обаче Горчев получава патрон в главата.

Седмици след гибелта на Горчев Жоро Илиев привиква Райко Кръвта в офиса си на столичната къпалня "Мария Луиза " и непосредствено го упреква, че е провел изтезанието на сътрудника му.

"Трима индивида ми споделиха, че си ти. Искал си да сложиш ръка на черното тото и амфетамините ", хладно отвръща Жоро Илиев на клеветите на Кръвта, че не би се осмелил да вдигне ръка върху никого от "организацията ".

Следващите месеци са кошмарни за пернишкия мафиот Кръвта. Ченгетата внезапно се обръщат против него - арестуват на 20 негови дилъри на хероин, прибират и самия Райко. На 6 юни 2005 година пернишкият наркобос е арестуван при акция на несъществуващата през днешния ден РЗ БОП в пернишкото кафе "Елит ".

Зачестяват предизвестията към перничанина от сътрудници висаджии, че Главния му е вдигнал мерника.

В средата на август Райко Кръвта отпътува на отмора в Несебър, където отсяда в дома на Димитър Желязков - Очите. Случайно или не, само че в този интервал очите също е в недружелюбност пред боса на ВИС-2.

Според оперативна информация, постъпила в Министерство на вътрешните работи единствено за месец след изтезанието на Жоро Илиев поръчката е платена от братя Галеви или пък от сръбски мафиот. Някой от тях заплаща хонорара от 1 милион $ на Красимир Станчев Легионера. Чистач номер 1 на мафията също е засичан в Слънчев бряг и Несебър в дните преди убийството на Жоро Илиев. Информатори на Министерство на вътрешните работи се кълнат, че са виждали неведнъж Краси Легионера дружно с Очите в Несебър директно преди изтезанието.

Ролята на Райко Кръвта и хората му от Перник в тази поръчка най-вероятно е била обвързвана с обезпечаването на маршрут, по който да се измъкне наемният убиец Краси Легионера.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР