Четирима са сигурните в следващ парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС

...
Четирима са сигурните в следващ парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС
Коментари Харесай

Кой влиза в парламента, ако изборите са днес

Четирима са сигурните в идващ парламент - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Оперативна програма, демонстрират данни от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп ", извършено сред 12 и 18 април измежду 1000 души.

Ако през днешния ден се организираха парламентарни избори, 24.5% от българите биха дали своят вот за ГЕРБ, а 20.5% - за Българска социалистическа партия.

ГЕРБ - първа политическа мощ макар свадите

Движение за права и свободи е с електорален дял от 6.1%, а Обединени патриоти - с 5.5%.

С 1.1% на 100 "Воля " би изгубила шансове за присъединяване в идващ парламент.

Въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения, има две ядра - към Реформаторския блок и към "Демократична България ". Нито едното от тях към този момент не си подсигурява наличие в идващ парламент, разясняват социолозите. Извън тях остават 5 на 100, които биха дали своят вот за нови десни партии. Те са запас, който занапред ще търси политическо посланичество, означават от "Екзакта ".

В момента няма политическа партия у нас, чието въздействие еднопосочно да нараства, разясниха от "Екзакта ". Докато след президентския избор през 2016 година въздействието на Българска социалистическа партия е нараствало, в този момент този развой е пресечен.

Новото проучване на "Екзакта " сподели, че публичното мнение е разграничено на два съизмерими дяла, когато става дума за това дали пораства или понижава въздействието на ГЕРБ и Българска социалистическа партия - 27 на 100 настояват, че въздействието на ГЕРБ пораства през последните месеци, а съгласно 29 % то понижава. Българска социалистическа партия уголемява въздействието си съгласно 26 на 100, а съгласно 28 % го свива.

Повечето партии, които не са показани в Народното събрание, са оценени от хората като губещи политическо въздействие.

За последната година с 3% нарастват искащите да гласоподават за нова партия и в този момент те са 33% от пълнолетните българи. Сред тях по-често се срещат хора на възраст сред 18 и 40 години, поданици на дребните градове и на селата.

Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни, съгласно 56% от българите. 27 на 100 желаят предварителен избор, като 53% % от гласоподавателите на Българска социалистическа партия се афишират за предварителни избори. Близо половината от хората, които желаят предварителни избори показват, че биха дали своят вот за нова партия.

Румен Радев и Бойко Борисов са най-харесваните политици у нас

Социолозите записват висока поддръжка (сред 74 на 100 от българите) за участието на страната ни в Европейски Съюз. Противниците са 16 на 100. Подкрепата за еврочленството ни е трайна и висока - сред 74 и 79 % през последните години, коентираха социолозите. Неодобрението е сред 13 на 100 и 16 на 100. В момента най-високо отрицание за участието ни в Европейски Съюз записваме измежду гласоподавателите на Българска социалистическа партия - 28 %, показват от "Екзакта ".

10 година в Европейски Съюз - еврооптимисти сме, желаеме в eврозоната

Одобрението за участието ни в НАТО се вмества сред 55 и 60% през последните години, а неодобрението е сред 22 и 28%. През април 2018 година 58 на 100 от българите утвърждават участието ни в НАТО, а отрицание заявяват една четвърт. 40 на 100 от гласоподавателите на Българска социалистическа партия не утвърждават участието ни в НАТО.

Като цяло хората, които чакат изгоди за страната ни от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са повече от тези, които не чакат изгоди (40 % към 34 на сто). Оценките обаче са мощно политизирани. Сред последователите на ръководещите надвива тезата, че България ще извлече изгоди от председателството, до момента в който множеството симпатизанти на опозицията не чакат изгоди, означават социолозите.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР