Четирима души са били убити по официални данни при най-тежките

...
Четирима души са били убити по официални данни при най-тежките
Коментари Харесай

Четирима са убити при най-тежките размирици в Сенегал от години

Четирима души са били убити по публични данни при най-тежките безредици в Сенегал от години, съобщи Франс прес.
Властите дадоха обещание да "възстановят реда " след следените подиуми на градска партизанска война. Силите за сигурност влязоха в конфликти с гневни младежи, настояващи за освобождението на арестувания опозиционер Усман Сонко. Арестът на Сонко стана катализатор за отприщване на напрежението, натрупалото се вследствие на влошените след началото на пандемията от новия ковид условия за живот.
Снощи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че е "много смутен " от ситуацията в Сенегал, и прикани "да бъде избегната ескалация ".
Няколко квартала на столицата Дакар, на брега на Атлантическия океан, и градове навътре в страната станаха сцена на яростни конфликти.
Усман Сонко остана трети на президентските избори в Сенегал през 2019 година и е считан за един от главните претенденти на идващите - през 2024 година Той бе арестуван в сряда за нарушение на публичния ред, откакто потеглил със свои последователи към съд, където бил свикан, с цел да дава отговор по обвинявания, че е изнасилил служителка на козметично студио. Усман Сонко отхвърля обвиняванията и споделя, че те имат за цел да го отстраняват като политически противник.
Президентът Маки Сал отхвърля изказванията на Сонко, че желае да си разчисти пътя към преизбирането за нов мандат на поста.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР