Четиридесет от най-добрите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар

...
Четиридесет от най-добрите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар
Коментари Харесай

Бележитите портрети на Феликс Надар


Четиридесет от най-хубавите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар (1820-1910) ще бъдат показани пред българска аудитория. Между тях са тези на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки огромни имена от края на ХтХ и началото на ХХ век. Откриването е през днешния ден, 21 юни, от 18 ч. в Двореца, пл. "Княз Александър."

Изложбата, която ще продължи до 26 август, се реализира взаимно от Френския институт в България и Националната изложба в София с помощта на влиятелния музей "Jeu de Paume" в Париж, в съдействие с Медиатеката за архитектура и културно завещание и Министерството на културата на Франция. С това събитие приключва петият фестивал "Фотофабрика".

Гаспар-Феликс Турнашон, прочут с псевдонима Надар, е роден в Париж на 6 април 1820 година Работи като фотограф, карикатурист, публицист и публицист. Бунтар и храбрец с ясно изразени обществени идеали, той е първият фотограф, противопоставил се на публичното мнение, развивайки до дъно своите хрумвания и усети. Записва името си в историята на фотографията като първия човек, направил въздушни фотоси.

Въвежда аерофотографията и портрета като род. Обича да снима тези, които познава от близко. Архивът на Надар съдържа фотографии на съвсем всички известни писатели, поети, художници, артисти, музиканти и танцьори за това време. Наричан е още "фотографът на звездите". Експериментатор и незабравим актьор, чиито портрети съставляват Пантеон на епохата му. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР