Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал

...
Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал
Коментари Харесай

Възнесение Господне

Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал неведнъж на учениците Си. Разяснявал им царството Божие, отварял мозъка им с цел да схващат Светото писание (Лук. 24:45, 49). Потвърждавал обещанието Си за идването на Утешителя Дух Свети - третото Лице на единия Бог (Иоан 14, 16, 17). Всички се убедили, че Той е възкръснал в действителност.
На четиридесетия ден от Възкресението им се явил за финален път. Апостолите по обикновеному били на молитва, в очакване Божието заричане да се извърши. Както били събрани, Христос се явил измежду тях, беседвал и ги извел от града на Елеонската планина (на към два километра от Иерусалим, до Витания, където бе възкресил Лазар).
 Св. Кирил Александрийски Св. Кирил Александрийски
Св. Кирил е прочут в историята на християнската черква както със своето благочестие и ерудиция, по този начин и с твърдостта, с която защищавал...
Поразени и разтърсени издъно от Христовото възкресение, някои възпитаници, които още не разбирали, че царството Божие не е от този земен свят, си помислили, че Христос ги е извел, с цел да им разгласи едно свое земно, израилско царство (Деян. 1:6). Господ назидателно им обяснил, че хората не трябва да се управляват от своите персонални, користни сметки и упования, а да следват Божия промисъл: "... не се пада вам да знаете времената или годините, които Отец Е положил в Своя власт " (Деян. 1:7). Господ още веднъж им изяснил слизането на Светия Дух, което се прави на Петдесетница и Неговото безусловно значение като мощ, която оживотворява Църквата Христова (Деян. 1:4,5,8).
Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още до момента в който ги благославял Се отделил от земята и, подет от облак, Се издигнал към небето при Своя небесен Отец (Лук. 24:50). Не липсващ незабавно от погледа им, а се издигал последователно, до момента в който станал незабележим за погледа им в пространствената раздалеченост нагоре във висините. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат взор от чудната панорама.
В този миг пред тях застанали двама ангели в бяло облекло, които им споделили " мъже галилейци, какво стоите и гледата към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще пристигна по същия метод, както Го видяхте да отива на небето " (Деян.1:11). Така небесните вестители удостоверили думите на Христа (Мат. 26:64) за Второто велико Негово пришествие и идващия от това Всеобщ съд.
По думите на св. евангелист Марко, Христос, като се възнесъл на небето, седнал отдясно на Бога (Марк 16:19). Това образно изражение значи равночестност с Бог Отец.
 Св. преподобни Висарион Чудотворец Св. преподобни Висарион Чудотворец
Великият всред нашите отци Висарион бил роден и учтив в Египет. От млади години той възлюбил Бога и светлината на Божията берекет възс...
Всред апостолите била и св. Дева Мария, която, колкото мъчително понесла страданията на Господа на Голгота, толкоз в този момент се възрадвала при съзерцаване на Неговата популярност.
Утешени от ангелите за раздялата, апостолите се върнали в Иерусалим, зарадвани, с подготвеност да вестят Евангелското слово. Нашият Господ пострада от индивидите, биде разпнат, умря и възкръсна на третия ден, възлезе при небесния Си Отец; отиде още веднъж там, дето е бил по-преди и седне отдясно на Божията мощ. Заради нас одобри на Себе Си в единството на Своето лице цялата човешка природа без нейния грях; Господ я възкреси от гибелта и, дарявайки й за повторно безконечен живот, посредством възнесението Си я издигна на небето.
Празникът на славното Възнесение Господне се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към преносимите църковни празници. С възнесението Си Иисус приключи делото на спасението. За всички повярвали в Него Спасителят откри небето, с цел да могат всички да станат съобщници на Неговия живот, да бъдат изкупени и избавени. Затова българският народ му е дал наименование с бездънен набожен и богословски смисъл - Спасовден, Денят на Спасителя. Нека на тоя свят Спасовден ние усилваме молитвите си към Спасителя, с цел да Ни направи посредством Своя Дух съобщници на Своя живот, та като сме живи посредством Него, да спомагаме за преуспяване на живота в мир, благоденствие и наслада.
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР