Четири законопроекта, свързани с влизащия в сила от 1-ви януари

...
Четири законопроекта, свързани с влизащия в сила от 1-ви януари
Коментари Харесай

Разглеждат четири законопроекта, свързани със закона за социалните услуги

Четири законопроекта, свързани с влизащия в действие от 1-ви януари Закон за обществените услуги, ще бъдат прегледани през днешния ден от обществената комисия в Народното събрание. Два от тях плануват отсрочване на закона с 6 или с 12 месеца. От Атака оферират анулация на закона, а самостоятелният народен представител Ангел Исаев е вносител на промени на обособени текстове в обнародвания през март закон.

Законопроектът, за който се чака да събере най-голяма поддръжка в Народното събрание, е квалифициран от Патриотите, и планува Законът за обществените услуги да влезе в действие от 1-ви юли, вместо от 1-ви януари следващата година. Така съгласно вносителите ще има задоволително време за разискване и преправка на текстовете, които основават терзание и напрежение у хората.

Малко, откакто пое поста на обществен министър, Деница Сачева разгласи, че поддържа този вид, а в това време стартира да се среща с парламентарните групи на обособените партии, с цел да им коментира задачите на закона. От партия Воля също оферират отсрочване на Закона за обществените услуги, само че с 12 месеца.

Неговата анулация без връщане обратно желаят от Атака, които още при започване на ноември внесоха собствен законопроект. В претекстовете е посочено, че законът е признат без съществено публично разискване и има редица недостатъци, без да са избрoени съответни такива.

Депутатите от обществената комисия ще прегледат и плана, импортиран от Ангел Исаев, в който понятието обществени услуги е сменено със обществена поддръжка, а потребителите на услуги - с нуждаещи се. Законопроектът дава на общините главната роля да дават обществена поддръжка и лимитира частните лица до даване на не повече от 10 % от услугите, финансирани от общинския или държавния бюджет.

Премахва се опцията за самофинансиране, както и за финансиране от интернационалните финансови институции и други източници. Текст в законопроекта планува, че обществена поддръжка не може да се даде на дете, в случай че няма единодушие от неговите законни представители. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР