ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЗащо морските животни ядат пластмаса?Мъртъв кит със 100

...
ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЗащо морските животни ядат пластмаса?Мъртъв кит със 100
Коментари Харесай

4+1 | Защо морските животни ядат пластмаса, за носталгията на Путин по Сталин и още

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Защо морските животни ядат пластмаса?

Мъртъв кит със 100 кг пластмаса в стомаха си, е открит на шотландски плаж. Новината към този момент звучи съвсем клиширано поради количеството сходни случаи през последните няколко години. Какво обаче кара морският живот да употребява пластмаса? Най-лесната догадка е, че животните са глупави и просто не схващат какво вършат, само че тя не изяснява за какво намираме и морски хищници, които ловуват посредством ехолокация, с купчини пластмаса в стомасите им. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Двете противоречащи си носталгии на Русия
Владимир Путин явно има носталгия към Сталин и Съветския съюз и то не към идеологията на Съюз на съветските социалистически републики, а към контрола на системата и властта на диктатора. Героизацията на Сталин и Съюз на съветските социалистически републики може да бъде забелязана изключително елементарно в Сочи, където е и лятната вила на Путин. Местните обаче имат друга носталгия от тази на Путин - носталгия към не толкоз далечните времена, когато са можели да се разхождат, без половината им град да е отцепен и благосъстоятелност на президентската администрация на Путин. Прочетете повече тук.

Трансформацията на Intel към AI коства милиарди
Intel е компанията, която оправдава наличието на " силиций " в Силициевата котловина. От 50-те години на предишния век компанията е водещият производител и иноватор при компютърните процесори, като реализира продължаващо усъвършенстване на скоростта им. Революцията в AI обаче изисква от ден на ден и повече процесорна мощност, до момента в който продуктите на Intel са ориентирани към настолни компютри и преносими компютри. Затова компанията сега харчи милиарди, с цел да се пренастрои за AI ерата. Прочетете повече тук.

Защо би трябвало да понижим децибелите
Всекидневният ни живот е все по-звуково нечист. Постоянната дисхармония от коли, шумни действия и липса на образование на хората към нас се оказва нездравословна - за сърцето, за дробовете и за психическото ни здраве. Това, което вършим в отговор, обаче е да сложим слушалки, да надуем музиката или обичан подкаст и да се изолираме от света. И двете крайности са егоистични - в първия вид другите шумят, без да им пука, а във втория се изолираме напълно от света и хората към нас. Необходимо е всички малко да понижат децибелите. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Орли против кокошки или по какъв начин да минем към органично фермерство
Когато Уил Харис наследява фамилната плантация от татко си, първоначално той продължава като него да употребява пестициди. После Харис обаче взема решение да премине към органично фермерство. Заменя химическата тор с огромни количества свободни кокошки, които бродят из фермата и фертилизират почвата. За жал, това притегля вниманието на също по този начин напълно свободните орли, живеещи в покрайнината. А орлите обичат пилешко. Интересната история можете да слушате тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР