Четири сухотоварни кораба с почти 140 000 тона храна напуснаха

...
Четири сухотоварни кораба с почти 140 000 тона храна напуснаха
Коментари Харесай

4 кораба с почти 140 000 тона храна напуснаха украинските пристанища

Четири сухотоварни кораба с съвсем 140 000 тона храна напуснаха украинските пристанища в неделя, откакто получиха позволение от Съвместния координационен център (СКЦ), заяви " Интерфакс ".

" Към 16 октомври общият тонаж на изнесеното зърно и друга селскостопанска продукция от три украински пристанища е 7 689 050 тона. Общо все още е позволено придвижване на 702 кораба - 357 за идване в украинските пристанища и 345 за овакантяване, " - се споделя в известието на СКЦ.

Отбелязва се, че четири кораба са напуснали пристанищата на Украйна в неделя, те транспортират общо 139 595 тона зърно и други селскостопански артикули като част от Black Sea Grain Initiative.

Сухотоварният транспортен съд Omicron Crest ще достави в Китай 47 185 тона царевица и 17 815 тона слънчогледов шрот. Корабът Eaubonne ще транспортира 53 376 тона пшеница до Кения, корабът Helga - 15 469 тона слънчогледово семе до Франция. Сухотоварният транспортен съд Lara S се насочва към Италия с 5750 тона слънчогледово масло.

" Зърното, което е пристигнало по местоназначението си, може да бъде обработено и по-късно превозено до други страни ", споделиха от Върховен касационен съд.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул с присъединяване на Организация на обединените нации, Русия, Турция и Украйна беше подписан документ за основаване на кулоар за експорт на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южни.

В последното си видеообръщение към нацията, украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия, че с блокадите си на корабите обрича света на апетит. 

На 13 октомври, Москва изрази угриженост в Организация на обединените нации по отношение на съглашението за износа на зърно през Черно море и е подготвена да отхвърли подновяването на договорката идващия месец, в случай че настояванията ѝ не бъдат прегледани.

Споразумението оказа помощ да се предотврати световна продоволствена рецесия - Русия и Украйна са два от най-големите експортьори на зърно в света, а Русия е най-големият експортьор на торове.

Москва обаче неведнъж се оплакваше от използването на договорката и твърдеше, че към момента среща компликации при продажбата на торове и храни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР