Четири случая на западнонилска треска са установени през миналата седмица.

...
Четири случая на западнонилска треска са установени през миналата седмица.
Коментари Харесай

Четири случая на западнонилска треска установени у нас за седмица

Четири случая на западнонилска тресчица са открити през предходната седмица. Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. 

Заразата се придвижва посредством ухапвания от комари. Те смучели кръв от прелетни птици, които носят вируса и по този начин го предават на хората. На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска тресчица, заболява единствено един. Пикът на болестта е през есента, изясни професорът. И добави, че се чакат още случаи.

“Проявата на болестта е със засягане на централната нервна система. Човек губи схващане или се дезеориентира. Лечението на инфекцията е единствено симптоматично. Лечение против самия вирус няма “, сподели още Кантарджиев.

Той напомни, че при започване на лятото са предизвестили, че би трябвало да се вземат ограничения против комари. Според него е належащо да се вземат редица защитни ограничения като прилагане на препарати срещу инсекти, слагане на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има доста комари.

Кантарджиев добави, че е доста значимо през пролетта, преди разлистването на дърветата, да се вземат ограничения за заличаване на комарите във водоемите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР