Четири съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд

...
Четири съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд
Коментари Харесай

Запорът на Иво Прокопиев потвърден от 4 съдебни състава

Четири правосъдни състава на Бургаския областен и Бургаския апелативен съд са удостоверили запора на олигарха Иво Прокопиев, написа „ Монитор “. Имущество за 200 млн. лева на обвинения за пране на пари олигарх беше блокирано по искане на Комисия „ Антимафия “ (КПКОНПИ) поради необоснован генезис, за които се твърди, че е от противозаконна активност.

От края на предходната година до момента Прокопиев и неговите юристи са се пробвали 3 пъти да оспорят наложения запор, само че безрезултатно. Интересна детайлност е и това, че единствено в първата си тъжба олигархът прави нерешителен опит да изясни, че парите му не са с противозаконен генезис, написа изданието.

Съдът отхвърля изказванието. Оттам нататък Прокопиев и юристите от самото начало се пробват да избегнат запора, като акцентират механически аргументи, които съгласно тях обезсилвали настояването за застраховане на желае на КПКОНПИ. Сред настояванията е даже пояснение на решението на съда. Останалата част от доводите на Прокопиев пък се крепят на остарялото му изказване, че даже и приватизацията на „ Каолин “ да е противозаконна, отминалостта за констатиране на това била изтекла. Именно предприятието за варовик, съгласно КПКОНПИ, е главен източник на незаконните финанси.

В края на октомври Прокопиев, който издава " Дневник " и " Капитал ", беше упрекнат в пране на пари като ръководител на Съвета на шефовете на „ Алфа Финанс Холдинг “ АД. Обвиняеми са и другите шефове на холдинга- Константин Ненов и Иван Ненков.

През април постъпил сигнал от ръководителя на КПКОНПИ, ведно с материали от осъществена инспекция от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени голям брой обстоятелства и условия, които са послужили като съображение за започване на следствие и за пране на пари, касаещо продажбата на добити от „ Алфа Финанс Холдинг “ АД акции от капитала на „ Каолин “ АД, представляващи 100% от капитала на „ РМД Каолин 98 “ АД, на записано на 20.12.2012 година в локалния съд в гр. Кьолн, Германия сдружение „ Кварцверке ГмбХ “. Въз основа на извършените спомагателни дейности по следствието са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на ръководител на Съвета на шефовете на „ Алфа Финанс Холдинг “ АД, се сочи в известието на прокуратура.

Иначе Комисията „ Антимафия “ стартира инспекция против Прокопиев още при започване на 2017 година поради обвиняването му по делото ЕВН, припомниха адвокати. По него той към този момент е обвиняем дружно с някогашните министри на енергетиката Трайчо Трайков и на финансите – Симеон Дянков. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР