Четири по 30“: Бойната готовност на НАТО в ЕвропаСпоред плановете

...
Четири по 30“: Бойната готовност на НАТО в ЕвропаСпоред плановете
Коментари Харесай

„Четири по 30“: Бойната готовност на НАТО в Европа
Според пла

„ Четири по 30 “: Бойната подготвеност на НАТО в Европа
Според проектите на НАТО, към 2020 година европейските страни-членки на алианса би трябвало да са способни в течение на месец да приведат в цялостна бойна подготвеност към 15 000 военнослужещи. Доколко реалистично е това?

На 11-12 юли в Брюксел ще се организира срещата на върха на НАТО. В нейното навечерие сред министрите на външните работи на европейските страни и генералния секретар Йенс Столтенберг с нова мощ се разгоря полемиката за основаването на военно-транспортни коридори, имащи за цел да обезпечат свободното придвижване на силите на НАТО по цялата територия на Евросъюза.

В същото време това надалеч не е най-сложният въпрос, в случай че вземем поради задачите на новата самодейност на НАТО, получила наименованието „ четири по 30 “. Тя планува, че към 2020 година алиансът би трябвало да има 30 механизирани батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба, които би трябвало да бъдат приведени в цялостна бойна подготвеност в течение на 30 дни или по-бързо.

Бюрократичните бариери и тесните пътища на пътя на НАТО

Проектът е създаден и квалифициран от Вашингтон и координиран на срещата на министрите на защитата на страните от НАТО при започване на юни. В актуалния, все по-непредсказуем свят високата бойна подготвеност става значима задача за НАТО, означи тогава Йенс Столтенберг. При това той акцентира, че „ не става дума за основаването или разгръщането на нови сили, а за повишението на бойната подготвеност на съществуващите “. Генералният секретар също по този начин изрази убеденост, че членовете на НАТО ще съумеят да осъществят новата самодейност в посочените периоди.

Оптимизмът на Столтенберг не се споделя от всички. Разгръщането на 30 батальона, чиято бройка се разграничава според от страните, значи, че в зоната на спора би трябвало да бъдат оперативно изпратени над 15 000 военнослужещи. Обаче за това няма съответната транспортна инфраструктура: военните могат да не доближат в точния момент до пункта за предопределение поради бюрократичните бариери вътре в Европа, техните пътища и незадоволително постоянните мостове.

Експертът от английския неправителствен проучвателен център European Leadership Network /ELN/ Елис Билън-Халънд е настроена много скептично. „ Без да отчитаме самия факт, какъв брой мъчно би било да се придвижват войски по територията на Европейски Съюз, поражда въпросът: какво тъкмо желаеме да придвижваме. Няма смисъл да строим мостове, способни да устоят тежестта на танковете, в случай че нямаме танкисти, които да ги ръководят “, отбелязва специалистът. Към днешна дата множеството армии са в такова положение, че не могат да обезпечат сполучливата групова защита, разясни Билън-Халънд.
 Плановете на НАТО плануват в течение на месец да се приведат в бойна подготвеност от 5 до 10 бригади. Плановете на НАТО плануват в течение на месец да се приведат в бойна подготвеност от 5 до 10 бригади. / БГНЕС
30 батальона на НАТО за 30 дни – задачата невъзможна?

В своята публикация на тематика, способни ли са английските, френските или немски войски при нужда да образуват и да държат бронетанкови бригади в балтийските страни, политологът от американския център РАНД Майкъл Шуркин показва главните слаби места на алианса, които изцяло могат да провалят новата самодейност.

Докато една бригада е формирана от 3 до 6 батальона, проектите на НАТО плануват в течение на месец да се приведат в бойна подготвеност от 5 до 10 бригади. Според Шуркин нито една от упоменатите нагоре страни не може да даде толкоз огромен брой военни в толкоз къси периоди.

При това най-добре от всички е готова Англия: най-малко по този начин наподобява. Лондон е в положение да даде изцяло окомплектована бригада за интервал от 30 до 90 дни и непрекъснато да поддържа нейната бойна подготвеност. На собствен ред опциите на Франция са извънредно лимитирани. Макар че Париж би могъл и може да образува една бригада за няколко седмици – това ще изисква доста огромни старания от страна на френските управляващи. „ Войниците могат да се окажат неготови да водят война с Русия “, отбелязва специалистът.

Що се отнася до Германия, съгласно Шуркин, Берлин може да даде единствено два модерно екипирани батальона, способни да се опълчват на Русия. Макар че те могат да бъдат приведени в бойна подготвеност в течение на седмица, оборудването частично ще бъде взета назаем от други поделения, като по този метод ще се лимитират качествата по едно и също време да се организират други интервенции.

Новата самодейност на НАТО – рискована стъпка
 30 батальона на НАТО за 30 дни – задачата невъзможна? 30 батальона на НАТО за 30 дни – задачата невъзможна? / БГНЕС
На собствен ред Елис Билън-Халънд задава въпроса, за какво Вашингтон точно в този момент излезе с сходна самодейност, получавайки от европейските членове на алианса обещанието да я осъществят в толкоз къси периоди. В устрема на Белия дом да подтикне европейците към по-активни дейности при разгръщането на силите за бързо реагиране няма нищо извънредно: този проблем би трябвало да бъде решен някак си, отбелязва специалистът.

В същото време тази самодейност на НАТО й се коства извънредно рискована. „ Ако през 2020 година НАТО може да приведе в бойна подготвеност единствено 10 батальона за 45 дни, тогава това ще наподобява смешно и ще изложи алианса “, обобщи Билън-Халънд. /БГНЕС

-----------

Тери Шулц, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР