Четири години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от

...
Четири години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от
Коментари Харесай

ЕС: Военизирането на Крим влияе на сигурността в района на Черно море

Четири години след противозаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация, Европейският съюз остава твърдо зает с въпроса за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Това се показва в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Европейският съюз още веднъж отбелязва, че не признава и продължава да осъжда това нарушаване на интернационалното право. То продължава да бъде директно предизвикателство за интернационалната сигурност със съществени последствия за интернационалния юридически ред, който пази единството и суверенитета на всички страни, показва Могерини.

Предприетото военизиране на полуострова оказва въздействие на сигурността в региона на Черно море. В нарушаване на интернационалното филантропично право, жителите на Крим биват принуждавани да одобряват съветско поданство и изпращани във въоръжените сили на Руската федерация.

Европейски Съюз осъжда построяването на моста през Керченския проток без единодушието на Украйна и наложените с това ограничавания на свободата на директно прекосяване. След противозаконното анексиране от Руската федерация ситуацията с правата на индивида на Кримския полуостров се утежни още повече. Жителите на полуострова се сблъскват с непрекъснати ограничавания на главните свободи, като свободата на изложение, изповедание или убеждения и на сдружаване, както и правото на мирни събрания.

Правата на кримските татари бяха съществено нарушени със закриването на техните медии, със възбраната на активността на техния орган на самоуправление Меджлиса и преследването на неговите ръководители и на членове на тази общественост. На кримските татари, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова би трябвало да се даде опцията да поддържат и развиват своята просвета, обичаи, обучение и еднаквост, се показва в позицията на Европейски Съюз.

Съюзът призовава за цялостно съблюдаване на интернационалните стандарти за правата на индивида на полуострова. Всички нерешени случаи на нарушавания и злоупотреби с човешките права, като похищение, изтезания и убийства, следва да бъдат задълбочено разследвани.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР