Четири акта състави Столичният инспекторат на търговци, които продават без

...
Четири акта състави Столичният инспекторат на търговци, които продават без
Коментари Харесай

Акция на полицията на "Женския пазар" в София

Четири акта сформира Столичният инспекторат на търговци, които продават без позволение на тротоара на бул. „ Сливница “, водещ към „ Женския пазар “.

Акцията против противозаконните търговци се организира взаимно с служители на реда от бранш „ Общинска полиция “ към Столична дирекция на вътрешните работи, осведоми "Труд ".

Незаконните търговци споделиха, че желаят да заплащат, с цел да продават там, само че таксата от към 40 лева дневно не е по силите им, защото на ден изкарвали сред 10 и 20 лева

„ Ние имаме потребност от самун и от издръжка. Нямаме опция да плащаме огромни наеми. Ние сме пристигнали за 10-20 лева да си изкараме. Искаме да работим законно. Да ни дефинират места и да ни кажат някаква по-ниска такса “, настоя Цветелина, за която този акт е трети.

Нейна колежка сподели, че преди време плащали по 6 лева дневно, само че внезапно спрели да ги взимат от управата на пазара. Тя се оплака, че децата й стояли гладни и също като Цветелина е съгласна да стартира да работи легално.

„ Ние желаеме да си платим, но да не е 40 лева дневно, да е 10-15 лева “, добави Андрей Арсенов и уточни, че от продажбата на цветя нормално изкарва по 15-20 лева дневно. Младият мъж уточни, че през вчерашния ден е изкарал 11 лева и разясни, че те стоят там от 10 до 14 ч., а не през целия ден.

Арсенов признава, че с активността си пречат на легалните търговци, само че по думите му, страната не им давала различен избор.

„ Незаконните търговци идват всеки ден на пазара. Постилат едни чаршафи и стартират да продават. При направена забележка от нас те демонстрират експанзия към нас, легалните търговци, които имаме касови апарати и плащаме налози.

Сред тези търговци има и лица от престъпния контингент “, сподели продавачка, която от съображения за сигурност не пожела да застане с лицето си и да си каже името. Тя добави, че за казуса са алармирали Столичната община през септември 2019 година и са поискали от нея на пазара да има непрекъснато наличие на контролиращи, само че към момента няма реакция.

Според нея обстановката на пазара се усложнява всеки ден след 17 ч., когато институциите към този момент не работят. „ Заради този проблем хората не желаят да идват на пазара, тъй като се опасяват. Ние не може да работим. От управата на пазара разрешават, против възнаграждение, тук да продават хора, които нямат документи за генезис на стоката, касов уред, записана компания.

До въпросния търговец, който е платил се настаняват още амбулантни търговци и по този начин се оказва, че за изрядните търговци страната е мащеха, а за неизрядните – майка “, споделя още тя и добави, че непрестанно търсят подпомагане от тел. 112, само че не получават помощ.

Тя акцентира, че към този момент и те се опасяват от противозаконните търговци, които когато се струпат там стават нападателни, а при една от забележките на законен търговец към незаконните да не пречат, той бил застрашен с ликвидиране.

На този декор от Столичния инспекторат регистрират растеж в броя на осъществените инспекции, формирани актове и доходи, пристигнали от тях.
„ През 2019 са формирани над 1700 акта на разнообразни типове противозаконни търговци.

През 2019 година са събрани над 2 млн. лева от нашият надзор. В съпоставяне с минали години сумата е била 1 млн. – 1,3 млн. лева Мога да кажа, че търговците към този момент стават все по-лоялни към бюджета на Столичната община.

Този контингент, който през днешния ден видяхме обаче не чакаме да станат лоялни към данъкоплатците “, акцентира шефът на отдел ”Контрол на комерсиалната и рекламната дейност” в Столичния инспекторат инж. Янислав Чулев.

Той разясни още, че работят взаимно с управите на пазара, с цел да се обезпечат по-достъпни благоприятни условия за наемане на сергия и подобен триумф към този момент са постигнали с управленията на пазара „ Димитър Петков “ и на „ Женския пазар “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР