Често възприемаме смартфоните като директни наследници на мобилните телефони, но

...
Често възприемаме смартфоните като директни наследници на мобилните телефони, но
Коментари Харесай

Как сами да си поправим смартфона

Често възприемаме смарт телефоните като директни наследници на мобилните телефони, само че с по-голям екран и доста по-добра камера. Всъщност те са доста по-близо до компютрите, а най-новите смарт телефони работят даже по-добре от домашните лични компютри, отпреди няколко години.

Въпреки че множеството от нас могат елементарно да работят с телефона си, нормално сме безпомощни, когато устройството спре да работи вярно. Оторизираните сервизи, предлагани от известни производители, постоянно са подготвени да оказват помощ на потребителите (напр. посредством гореща телефонна линия или в сервизен център, какъвто има и Huawei), само че си коства да ревизирате дали можете да "поправите " вашия смарт телефон сами, тъй като в множеството случаи това ще спести доста време и нерви.

Първо рестартирайте

Смартфоните са компютри, които съвсем в никакъв случай не изключваме. Така че, в случай че обещано приложение не започва или функционалността не работи, а вашият смарт телефон работи непрестанно от няколко седмици или даже месеци, би трябвало просто да се рестартира. Повечето от типичните проблеми могат да бъдат решени единствено с рестартиране на телефона.

Това деяние ще зареди още веднъж всички систематични съставни елементи в RAM паметта и ще рестартира всички процеси, изпълнявани във фонов режим. За да извършите това, задръжте натиснат бутона за зареждане за няколко секунди и изберете опцията “Рестартиране”. Целият развой ще отнеме към минута. Не забравяйте, че след рестартиране може да се наложи да въведете ПИН кода на SIM картата и кода за отключване на смарт телефона, в случай че сте задействали тези варианти за сигурност.

Паметта е доста значима

Системата и приложенията заемат място както в ROM, по този начин и в RAM паметта. Запълването на цялата памет на телефона може да докара до проблеми. Системата и приложенията би трябвало да основават краткотрайни файлове. Актуализациите на приложения би трябвало първо да бъдат изтеглени и непокътнати в паметта на устройството, преди да бъдат конфигурирани. Така че, в случай че употребявате паметта на телефона, като инсталирате нови приложения, качвате музика или записвате филми с най-високо качество, работата на вашия смарт телефон може да се забави. Актуализациите на приложенията стопират да се конфигурират. Няма да можете да изтеглите последната версия на операционната система. Ето за какво постоянно би трябвало да имате свободно място на вашия смарт телефон, например 1 GB непрекъсната памет (ROM).

За да ревизирате какъв брой памет се употребява, потърсете опцията за предпазване в настройките. Ще намерите резюме на употребяваната памет, групирана по видове файлове. Най-бързото и най-удобно решение е да употребявате опцията Storage Cleaner (налице в смарт телефоните на Huawei). Тази функционалност ще откри остарели краткотрайни файлове и ще ги изтрие, без да наруши работата на телефона и да навреди на значими данни.

Ако желаете да освободите повече памет, можете да премествате фотоси от телефона в компютъра, да деинсталирате най-големите приложения като игри или да купите по-голяма карта с памет. Друга чудесна концепция е да употребявате облачна услуга (например Huawei Mobile Cloud services).

Нулиране на мрежовите настройки

Възможно е също по този начин вашият смарт телефон да спре да се свързва с интернет. Проблемът може да е обвързван с мобилната или WiFi мрежа. В подобен случай възстановете мрежовите настройки. Няма да бъдат изтривани данни, само че телефонът ще се опита да се свърже с мрежата посредством настройките по дифолт, т.е. тези, които нормално работят без никакви проблеми. Затова проверете дали тази функционалност взема решение непредвидените ви компликации със смарт телефона.

Последният вид - възобновяване на фабричните настройки

Ако нищо друго не оказва помощ, най-радикалното решение, което отстранява всички проблеми, които не изискват обслужване на телефона в сервиз, е да възстановите фабричните настройки на устройството си. В резултат на това телефонът автоматизирано се връща в положението, в което се намира, когато го извадите от кутията за първи път. Не забравяйте обаче, че това отстранява всички данни от паметта на телефона, освен данни за приложенията, само че и фотоси и други файлове. Затова, преди да продължите напред и да го извършите, уверете се, че сте архивирали всички значими данни, с цел да възстановите предходното наличие на телефона. След това безвредно можете да възстановите фабричните настройки на телефона. След няколко минути, когато процесът завърши, ще би трябвало да влезете още веднъж във всички услуги, които употребявате и да преинсталирате приложенията си. Има обаче доста положителни шансове, че всички проблеми ще бъдат отстранени и телефонът ще бъде като нов.

Ако фабричните настройки не оказват помощ, обмислете свързване със сервиза. Можете да се обадите на гореща телефонна линия и ще получите спомагателна информация или отидете непосредствено в един от сервизите. Ако употребявате Huawei смарт телефон, можете да употребявате опцията за чат в приложението HiCare.

"Смартфоните са доста съвременни устройства и се нуждаят от подобаващи знания и съоръжение, с цел да бъдат поправяни. В нашите сервизни центрове предлагаме най-високото равнище на обслужване ", споделя Даниел Сеизов, управител на сервизния център на Huawei в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР