Често се случва възрастните хора често да забравят най-обикновени неща

...
Често се случва възрастните хора често да забравят най-обикновени неща
Коментари Харесай

Разкриха една от тайните на старческото забравяне

Често се случва възрастните хора постоянно да не помнят най-обикновени неща и да имат проблеми с паметта поради намалената интензивност на характерна част от мозъчната кора, свързваща центъра на паметта с огромните полукълба. Изследването е оповестено в научното списание Neuron.
" Както и по-рано ние не знаем съвсем нищо за това по какъв начин стареенето въздейства върху работата на човешкия мозък и тези негови елементи, които дават отговор за образуването и възпроизвеждането на спомените. Например, нашите наблюдения демонстрираха, че не всички типове памет стареят с идентична скорост. Пространствената памет угасва доста по-бавно, в сравнение с спомените за разнообразни обекти ", споделя Закария Риа (Zachariah Reagh) от Калифорнийския университет в Дейвис, Съединени американски щати. При настъпването на старостта отслабва освен тялото на индивида, само че и се утежнява работата на мозъка - възрастните мъже и дами запомнят новата информация доста по-трудно, в сравнение с младежите и постоянно не съумяват да си спомнят и тези неща, които са знаели през целия си живот.
Причините за това към този момент не са напълно ясни на учените, съобщи БГНЕС.
Част от тях считат, че остротата на паметта се губи вследствие на развиването на ранните стадии на заболяването на Алцхаймер, а други допускат, че това е обвързвано с съвсем цялостното изгубване на стволовите кафези в хипокампа - центъра на човешката памет - при навършването на 60-70-годишна възраст. Това води до постепенна деградация на спомените.
Риа и сътрудниците му са изяснили за какво се случва тъкмо това като са следили мозъчната интензивност на към 20 възрастни и младежи, играещи на елементарни игри за предвидливост и памет, като в това време са употребявали свръхмощна нуклеарно магнитна томография.
По време на игрите учените показвали на доброволците огромен брой фотоси и картинки и ги молели да дефинират дали вижданите изображения са нови или познати от по-рано. Част от тях в действителност съвпадала, други били безусловно нови, а трети - с променян от неврофизиолозите размер или цвят.
Вторият тест бил по-различен. Авторите не променяли размера или цвета на обекта, а разположението му на монитора. В случая трябвало да се дефинира дали изображението се е преместило.
Сравнявайки интензивността на хипокампа и кората по време на интелектуалните извършения, учените са пробвали да схванат по какъв начин се трансформира работата на мозъка гуляй настъпването на старостта и какво дефинира тези промени. Както се оказало, отговорът на загадката се оказал напълно не там, където го очаквали създателите на публикацията.
Главният провинен за утежняването на паметта, съгласно Риа и сътрудниците му, се оказа дял от енториалната кора - характерна част от мозъка, която съединява кората на огромните полукълба с хипокампа. Ако е развалена при контузии на мозъка или всеобща крах на кафези при Алцхаймер, то се получава утежняване на работата на паметта и намаляване на когнитивните качества.
При настъпване на старостта интензивността ѝ спада внезапно, което може да изясни за какво възрастните не съумяват от време на време да си спомнят елементарни неща.
Втората " половина " на тази част от кората, отговаряща за работата на пространствената памет, не се променяла по никакъв метод с възрастта, което се отразило и на способността на по-възрастните да запомнят добре измененията в ситуацията на фотосите, по този начин, както го правели и по-младите. Този факт, съгласно Риа, би трябвало да се има поради при диагностиката и проучването на старческата деменция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР