Честите избори в България са един от факторите, които влияят

...
Честите избори в България са един от факторите, които влияят
Коментари Харесай

Османи: Честите избори в България влияят негативно на европейската динамика на РС Македония

Честите избори в България са един от факторите, които въздействат отрицателно на двустранните връзки и европейската динамичност на Република Северна Македония, сподели в изявление за телевизия Телма министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Той посочи, че за двете години и половина, откогато е заел поста, ще работи с шести български министър на външните работи, " което не разрешава да има задоволително време с цел да се изградят връзки на персонално и институционално доверие ". Според него обаче " с политици, които имат явен политически мандат, се беседва доста по-лесно ", тъй като ангажимент на служебното държавно управление е да " пази избрани въпроси, до момента в който пристигна политическото държавно управление ".

Според Османи би било преждевременно, в случай че процедурата по измененията в конституцията на Северна Македония стартира, преди лидерската среща сред премиера Димитър Ковачевски и ръководителя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, " само че би било добре от нея да има позитивен излаз, тъй като опозицията може да пропусне историческа опция най-малко един път в последните години да способства за значими стратегически процеси, които носят напредък и непоклатимост на страната ".

Независимо от резултата от лидерската среща, която ще се организира на следващия ден, препоръчаните конституционни промени обаче ще бъдат импортирани в Народното събрание.

" Веднъж споделих, че за първи път чух концепцията за конституционни промени и регистриране на българите в конституцията, като решение на връзките с България от върховен представител на ВМРО-ДПМНЕ. Същото настояват и хора от ВМРО-ДПМНЕ, които схващат процеса. Но има и такива, които наблюдават изследванията и считат, че ще получат повече гласове, в случай че " яхнат " страстта, която се основава сега, а тя се основава въз основата на агитация, интрига, подправени вести и всяване на боязън в жителите ", сподели Османи, който посочи, че България не може да добави нови условия към преговорната рамка, тъй като " тя е затворена " и гласувана от 27-те страни членки и не може да бъде предоговаряна.

" Конституционните промени са изискване за по-нататъшния европейски път на (Република Северна Македония), само че и най-хубавото официално удостоверение на нашата позиция във връзка с малцинствената българска общественост в страната. Формално по този начин се дефинира, имаме болшинство македонски народ и имаме елементи от други нации, които живеят тук при равни условия, в това число българската общественост ", сподели Османи.

Министърът на външните работи на Северна Македония напомни, че предлагането от страна на ръководещите към опозицията, която упорства за предварителни избори, " още е на масата ": в случай че ВМРО-ДПМНЕ гласоподава измененията в конституцията, в същия ден Народното събрание на страната да бъде разхлабен и да бъдат планувани предварителни парламентарни избори.

По думите на Османи, Северна Македония ще търси неофициални ясни гаранции от страните членки на Европейския съюз, че пътната карта и Планът за деяние ще бъдат признати, преди да бъде приключена процедурата по конституционните промени.

" Въпреки че официално стъпките са една след друга, не бих пристъпил към гласоподаване на измененията в конституцията, до момента в който не получа най-малко неофициална поддръжка за Плана за деяние, тъй като не желая да отваряме друга тематика след конституционните промени. След тях влизаме в бързата лента, отваряме първата преговорна глава. Въз основа на отчета от скрининга изготвяме пътна карта и Плана за деяние, който всички страни членки на Европейски Съюз би трябвало да одобрят. Със сигурност ще получим гаранции, че ще бъде утвърден, преди да приключим процеса по конституционните промени ", сподели Османи.

Попитан за това дали България би могла да сложи въпроса за езика на ненавист, Османи уточни, че не може да каже, че език на ненавист няма, само че той е в обществените мрежи, където страната не може да постанова наказания, и е " значимо да го няма на институционално равнище ", а думите на Ковачевски, че " дискурсът на България към Северна Македония е сходен на този на Русия към Украйна ", са били " поради обособени изявления на обособени на български политици и не се отнасят до цялата българска политика ", предава Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР