Честата консумация на силно преработени храни се свързва с повишен

...
Честата консумация на силно преработени храни се свързва с повишен
Коментари Харесай

Силно преработените храни увеличават раковите заболявания по света

Честата консумация на мощно модифицирани храни се свързва с нараснал риск от рак и гибел от него, изключително при гинекологичните типове рак, демонстрира ново интернационално научно проучване, за което заяви Си Ен Ен.

Това е най-изчерпателната оценка досега на връзката сред мощно модифицираните храни и раковите болести.

Такива храни са тези, които са претърпели забележителна преправка по време на производството си, като газирани безалкохолни питиета, пакетиран самун, подготвени ястия (пържени картофи, замразена пица, хот-дог, бисквити), сладкиши, зърнени храни, сладолед и други Често тези артикули са относително евтини, комфортни за консумация и се популяризират посредством мощен маркетинг. В същото време обаче те нормално съдържат по-голямо количество сол, мазнини, захар, изкуствени добавки и други субстанции. Други изследвания свързват тези храни със затлъстяването, диабет вид 2, сърдечносъдовите болести и други

 
Рискът се усилва
Изследователите от Училището по публично здраве към Имперския лицей в Лондон, в съдействие с учени от Международната организация за проучване на рака (IARC) и университетите в Сао Пауло (Бразилия) и Нов Лисабон (Португалия), създатели на съответната обява в здравното списание eClinical Medicine, проучват данни за почти 198 000 души на възраст 40-69 години, чието здравословно положение е било проследявано в продължение на десетилетие, във връзка с диагностицирането на 34 разнообразни типа рак и вероятността от гибел от тях. По време на изследването към 16 000 души са развили рак, а 4000 са умряли от него. Установено е, че на всеки 10% нарастване на потреблението на мощно модифицирани храни, се усилва с 2% вероятността от диагностициране на рак като цяло и с 19% вероятността от рак на яйчниците в частност . Освен това смъртността от рак се усилва с 6% като цяло и по-специално с 16% от рак на гърдата и с 30% от рак на яйчниците.

 Добави изложение

Водещият откривател доктор Естер Вамос от Имперския лицей съобщи:

" Новото изследване добавя от ден на ден доказателства, че мощно модифицираните храни евентуално имат негативно влияние върху здравето, в това число усилват риска от рак. Други налични доказателства демонстрират, че намаляването на високо модифицираните храни на модифицираните храни в нашата храна може да обезпечи обилни изгоди за здравето. Бъдещите проучвания би трябвало да потвърдят тези констатации. "

Водещият откривател доктор Киара Чанг сподели: " В момента се работи по въпроса за преработката на хранителни артикули: Силно модифицираните храни са на всички места и са мощно рекламирани с евтини цени и атрактивни опаковки, с цел да се усили потреблението им. Това демонстрира, че н ашата хранителна среда незабавно се нуждае от промяна, с цел да се защищити популацията от мощно модифицирани храни . "

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР