Чешкото правителство нареди в четвъртък на баровете и клубовете да ...

Чешкото правителство нареди в четвъртък на баровете и клубовете да

COVID: Централна Европа влезе в тежък режим, Земан се зарази и пак е в болница

Чешкото държавно управление подреди в четвъртък на питейните заведения и клубовете да затварят до 22 ч. и не разреши коледните базари, пробвайки се да намали нивото на заразяване, едно от най-високите в Европейски съюз, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Новите лишения включват и оптимален брой от 1000 гости на културни и спортни обстоятелства, само че не доближават обсега на локдауните в прилежащите Австрия и Словакия, където нивото на заразяване е още по-високо.

Чехия записва във вторник над 25 000 нови случая, нов връх, както и приблизително 1516 нови случая на ден на милион души население през финалната седмица-третото най-високо ниво на заразяване в света след Словакия и Австрия, по данни на уеб страницата Our World in Data.

Здравният министър Адам Войтех съобщи, че се чака дневният брой на новозаразените и хоспитализираните да нарасне още повече, само че добави, че държавното управление се надява новите ограничения да предотвратят налагането на по-строги лишения.

Новите лишения са в допълнение към към този момент влезлите в действие ограничения, които не разрешават на неимунизирани или непреболедували да посещават избрани места, в това число питейни заведения, киносалони, фризьорски салони и фитнесзали. След 10 дни държавното управление ще реши опцията за смяна на ограниченията, акцентира Войтех, откакто държавното управление обяви 30-на ден изключително състояние, с цел да въведе новите ограничения.

В Чехия е имунизирано 58,5 на 100 от популацията, по-малко от междинното за Европейски съюз ниво от 65,8 на 100. По данни на здравното министерство 70 на 100 от пациентите в натоварените отделения са неимунизирани. В лечебните заведения има близо 6000 пациенти с ковид, от които към 850 в натоварени отделения.

В Словакия през днешния ден стартира двуседмичен локдаун, натрапен поради сериозното състояние на болничната система. Затваряни са всички магазини за артикули и услуги, които не са от първа нужда. На хората се не разрешава да излизат от своите региони, с изключение на с цел да отидат на работа, учебно заведение или на доктор. Забранени са и събиранията на повече от шестима души.

Само 45,7 на 100 от популацията на страната е имунизирано Ц третото най-ниско ниво в Европейски съюз. Словакия е и преди всичко в света по брой на инфектираните на един милион поданици.

Отново хоспитализираха чешкия държавен глава

Чешкият държавен глава Милош Земан още веднъж постъпи през днешния ден в болница, откакто даде позитивен тест за ковид, който провокира коронавирус, съобщи Ройтерс, цитирайки чешки медии.

По-рано денем Земан бе изписан от болница, където бе шест седмици за лекуване на хронично заболяване, несвързано с коронавирус. Според телевизия Си Ен ен Прима нюз Земан е настоял да бъде изписан, съобщи ТАСС.

В петък държавният глава трябваше да назначи водача на опозицията Петър Фиала за министър председател на Чехия. Засега не е ясно наистина ли церемонията ще се състои.

Силна нова вълна в Европа

Франция също обяви нови ограничаващи ограничения. Бустерните дози ще станат условие за годен зелен документ, какъвто в страната се изисква за посещаване на заведения за хранене, кафенета, кина, музеи и други обекти. ПСР тестванията към този момент ще важат единствено един ден, а не 72 часа, както до момента, което ще засили натиска върху неимунизираните.

Германия пък мина прага от 100 000 умряли с коронавирус.

В Италия футболната федерация обмисля да изиска от държавното управление на страната да направи наложителна имунизация против ковид за професионалните футболисти.

" Имаме към 4-5 % от играчите, които нямат зелен документ за сложена ваксина. Някои от тях имат документи, които не са приети в нашата страна. Ще забележим цифрите още веднъж. Ако това е във щета на футбола, ще желаяме от държавното управление нов декрет за имунизация, както това беше направено с учебните чиновници да вземем за пример. Рискът е доста висок, в случай че в съблекалните влизат неимунизирани хора. Не можем да си позволим нов неуспех след всички жертви. Изцяло съм склонен с самодейността на държавното управление ", съобщи пред медиите Габриеле Гравина, държавен глава на футболната федерация в Италия.

В Италия имунизациите за огромна част от държавните чиновници станаха наложителни.

Източник: dir.bg