Чешкият Сенат приема лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която

...
Чешкият Сенат приема лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която
Коментари Харесай

Чехия призна Тихановска за президент на Беларус

Чешкият Сенат приема водача на беларуската съпротива Светлана Тихановска, която ще остане в страната до 10 юни, като президентка на Беларус. Това съобщи през днешния ден пред публицисти ръководителят на Сената Милош Вистърчил, по чиято покана опозиционерката посещава страната, съобщи ТАСС.

Тихановска ще бъде призната на следващия ден от чешкия президент Милош Земан и премиера Андрей Бабиш. Тя ще се срещне също по този начин с чешкия външен министър Якуб Кулханек, а в сряда ще произнесе тирада на съвещание на Сената.

" Изборите за президент на Беларус, създадени през август 2020 година, не бяха свободни, те бяха несправедливи и незаконни. Това, че Сенатът предложения в Чехия като собствен основен посетител Светлана Тихановска го схващам в смисъл, че чешкият Сенат и персонално аз я считаме за президентка на Беларус ", сподели Вистърчил.

Първата среща на Тихановска с ръководителите на Сената се състоя през днешния ден. На нея бе декларирано, че Чехия може да помогне на демократичните сили в Беларус, добави ръководителят на чешкия Сенат.

Вистърчил се изрече за разширение на глобите против беларуските управляващи. " Страните членки на Европейския съюз би трябвало да заемат единна позиция по въпроса за (приемането на) наказания във връзка с управляващите на Беларус ", сподели той и подсети, че Сенатът е приел първото разпореждане в поддръжка на беларуската съпротива още през 2000 година.

Вистърчил акцентира, че Прага ще поддържа самостоятелните беларуски медии и ще отпуска стипендии за студенти от Беларус, с цел да могат те да се образоват в чешки университети.

В рамките на срещата си с чешки политици Тихановска акцентира, че беларуската съпротива е настроена да развива здрави и партньорски връзки с Русия.

Тя сподели, че беларуската гражданска война не е геополитическа и е ориентирана единствено против режима на Лукашенко, а Русия остава комшия на Беларус, с който е належащо да се развиват другарски връзки, в това число в областта на икономическото съдействие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР