Чешкият премиер заяви, че взривената през 2014 година оръжейна пратка

...
Чешкият премиер заяви, че взривената през 2014 година оръжейна пратка
Коментари Харесай

Ново разследване: Членове на ГРУ са искали достъп до складовете в Чехия, преди да избухнат

Чешкият министър председател съобщи, че взривената през 2014 година оръжейна пратка в склада за боеприпаси е била на български оръжеен търговец. Според първичния проект, гърмежът е трябвало да стане отвън територията на Чехия. Прага изиска от сътрудниците си от Европейския съюз и НАТО да изгонят съветски дипломати в символ на взаимност. Говорителят на Кремъл прикани да се постави завършек на " антируската неуравновесеност ".

Оръжейната пратка е трябвало да бъде взривена седмица по-рано, само че по неразбираеми аргументи гърмежът бил отсрочен, настояват чешки медии. Частният оръжеен склад избухва на 16 октомври 2014 година.

" Това не е акт на държавен тероризъм. Русия не е атакувала Чешката република. Агенти са атакували артикули на български оръжеен търговец, които евентуално са били продавани на сили, които се борят против Русия ", изясни Андрей Бабиш, министър председател на Чехия.

Присъствието на членове на ГРУ край склада е разкрито от уеб страницата Belingcat още преди година и половина.

" Същите хора, които разкрихме, че са свързани с опит за нападение против Емилиян Гебрев, който докара и до отравяне на още двама напълно несвързани по никакъв метод с неговия бизнес души - неговия наследник и негов сътрудник. Същия този отдел на ГРУ, занимавал се с гърмежа, интервенция, която довела до гърмежа на това хранилище с боеприпаси ", разкри Христо Грозев, проверяващ публицист.

Разследването на уеб страницата разкрива и невиждано пътешестване на заместител шефа на съветското военно разузнаване до Чехия.

" Генерал, който е пътувал под подправена идентичност, дружно със седем - осем сътрудници до Чехия през 2014 година и персонално в персонален режим ръководи тази интервенция, която е довела до гибелта на двама чиновници в складовете. Това единствено по себе си е невиждано ", добави Христо Грозев.

Складът бил преотстъпен от военните на чешката компания Imex Group. По време на гърмежа там имало към 1000 тона оръжия, боеприпаси за пехота и артилерия, противотанкови снаряди, бомби. При детонацията умират двама чиновници, пътят е опустошен, постанова се евакуация на популацията. Месец по-късно в същия склад избухва нов гърмеж. Двата гърмежа замърсяват региона до такива равнища, че е неразрешено земята да бъде обработвана 6 години.

" Отново споделям - това не е офанзива на Русия против Чехия, само че е безусловно недопустимо, наличието на сътрудници от ГРУ на наша територия ", съобщи Андрей Бабиш.

От Кремъл са безапелационни, че изказванията на Прага са неоснователни.

" Може единствено да призовем всички да се успокоят и да се откажат от тази масирана антируска неуравновесеност ", прикани Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Владимир Путин не има намерение да договаря с Прага, разясниха от Кремъл. Позицията на Москва е, че с дейностите си Чехия цели да утежни двустранните връзки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР