Чешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето върху

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето върху
Коментари Харесай

Назрява бунт срещу "нереалистичните" цели на ЕС за климата

Чешкият министър председател Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи несъгласие върху задачата до 2050 година Европа да е първият континент с климатичен неутралитет. Бабиш е следващият в възходящия хор на недоволните. Лидерите на Европейски Съюз се приготвят за разгорещени полемики за климата по време на срещата на върха в Брюксел тази седмица.

В писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Бабиш споделя, че въпреки всичко може да промени решението си в подмяна на по-висока финансова поддръжка от Европейски Съюз и по-добри капиталови условия за нуклеарна сила.

Частните вложители не са склонни да влагат пари в нови атомни електроцентрали,

които са изправени пред възходящи разноски и все по-голямата конкуренция от евтини ВЕИ. Новите централи зависят от държавната поддръжка. А тя може да бъде дадена единствено след утвърждение от Главна дирекция " Конкуренция " на Европейска комисия.

" Изграждането на нуклеарни централи може да изисква промени в разпоредбите за държавна помощ ", написа Бабиш до ръководителя на Европейска комисия, твърди чешкият ежедневник " Хосподарске вести ".

Финансирането на нови нуклеарни централи също е проблем за Полша, една от последните останали страни от Европейски Съюз, които се опълчват на препоръчаната цел за неутралитет на климата за 2050 година На последната среща на върха на Европейски Съюз през октомври Варшава прикани за " доста по-големи " суми финансиране в границите на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, преди да утвърди задачата за 2050 година

Съпротива има и на районно равнище. По време на полемика с Франс Тимерманс, заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Европейската зелена договорка, локалните представители предизвестиха, че са срещу приемането на „ нереалистични “ климатични цели за 2030 година Те акцентираха, че има риск 50-55% понижаване на парниковите газове, планувано от новата Европейска комисия, да навреди на локалния бизнес.

Тимерманс отговори със строго предизвестие. " Ситуацията с климата е изключителна ", сподели холандецът. И добави, че изменението на климата е " като комета ", заплашваща да удари Земята след 30 години. " Не е хубаво да го вършим, само че би трябвало ", сподели той и прикани бизнеса да се приспособява.

" Между другото, множеството представители на бизнеса безусловно схващат това ", продължи Тимерманс. И даже добави, че възприятието за необходимост, изключително измежду огромните бизнеси, е по-силно, в сравнение с в политиката.

" Реалистично " е, че имаме климатична рецесия. " Реалистично " е, че в случай че не зададем темпото, то ще бъде диктувано от други континенти и ще оставим Европа според от технологиите, импортирани от Китай и другаде ", предизвести Тимерманс.

 

" Трицифрен " фонд за преход

Планираният Фонд за обективен преход, който е ориентиран към подкрепяне на районите, най-засегнати от енергийния преход, се счита за основен инструмент за увещание на страните, които отхвърлят да се съгласят с задачата за 2050 година

Очакваше се предлагането на Комисията за основаване на фонда да бъде признато преди срещата на върха на Европейски Съюз през идната седмица. После остана за януари. Това породи подозрения, че през декември може да бъде реализирана договорка по задачата за 2050 година

Но Тимерманс допусна, че фондът може да бъде доста повишен, с цел да завоюва Полша и Чехия, вероятно достигайки до " трицифрената зона ", сподели той на брифинг  на 5 декември.

Междувременно и в банковия бранш има неодобрение. Европейската комисия упорства за устойчива стратегия за финансиране, предлагайки и подредба за зелено финансиране.

" Платежоспособните и печеливши банки " са причина за зелено кредитиране, съобщи Жозе Мануел Кампа, ръководител на Европейския банков орган, който дава отговор за банковото контролиране. „ Ако кредитирането на тази „ зелена “ част от стопанската система съставлява избран риск, банките се нуждаят от съответни финансови запаси за тези опасности “, сподели Кампа за EURACTIV, обсъждайки евентуален удар върху проектите на комисията за поддръжка на зелените финанси.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР