Чешкият олимпийски комитет и правителството на страната разкритикуваха идеята за

...
Чешкият олимпийски комитет и правителството на страната разкритикуваха идеята за
Коментари Харесай

Чехия против участие на спортисти от Русия и Беларус в Париж 2024

Чешкият олимпийски комитет и държавното управление на страната разкритикуваха концепцията за присъединяване на спортисти от Русия и Беларус на олимпийските игри в Париж през 2024 година под безпристрастен байрак.

Международният олимпийски комитет (МОК) съобщи в края на предишния месец, че обмисля разновидности за допускането на спортисти от двете страни във френската столица без значение от интернационалните наказания, които им бяха наложени след нашествието на Русия в Украйна. Изявлението на МОК провокира реакции и в двете направления – до момента в който Съединени американски щати е „ за “ присъединяване на съветски и беларуски спортисти, то множеството страни от Европа са срещу концепцията.

„ Руски и беларуски спортисти не могат да вземат участие на олимпийските игри. Не виждаме причина за смяна на настоящите наказания “, се споделя в изказване на Чешкия олимпийски комитет. В него се прибавя обаче, че няма да има напън към чешките спортисти за протест на Олимпиадата – вид, обсъждан от няколко източноевропейски страни, в това число Украйна и Естония. „ Естествено ще уважим волята на всеки един състезател, в случай че реши да не бъде част от Игрите “, допълниха от комитета.

„ Не мога да си показва съветски и беларуски спортисти да вземат участие в Париж във време, в което украински спортисти губят живота си, до момента в който пазят своята татковина. При тези условия, присъединяване на съветски спортисти на Олимпийските игри не ми звучи като добра концепция “, разяснява министър председателят на Чехия Петър Фиала.

По обявата работи: Любомир Тодоров БНР подкасти: Следващият ден DGtech podcast На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР