Чешкият министър-председател Петър Фиала заяви днес, че правителството му се

...
Чешкият министър-председател Петър Фиала заяви днес, че правителството му се
Коментари Харесай

Новото чешко правителство отмени задължителната ваксинация

Чешкият министър-председател Петър Фиала съобщи през днешния ден, че държавното управление му се е отказало от проектите за наложителна имунизация против COVID-19, с цел да не ускорява разделянето в обществото, предадоха Ройтерс и ТАСС.

" Правителството взе решение, че (в Чехия) няма да има наложителна имунизация (срещу COVID-19) ", сподели Фиала на конференция.

" Това не трансформира нашата позиция във връзка с имунизацията. Тя безспорно е най-хубавият метод за битка с COVID-19... само че не желаеме да задълбочаваме разцепленията в обществото ", съобщи той.

Фиала сподели, че неговото десноцентристко държавно управление не вижда причина да вкарва наложителна имунизация, каквато предходните ръководещи в Чехия възнамеряваха в някои браншове.

През декември предходното държавно управление разпореди от март 2022 година да бъде въведена наложителна имунизация за личния състав в лечебните заведения и старческите домове, за служителите на реда, военните и някои други специалности, както и за хората над 60-годишна възраст. Това докара до митинги.

Новото държавно управление анулира наредбата. Промяната в политиката става в миг, в който Чехия записва върхови нива на заразяване с ковид.

Здравното министерство съобщи, че през вчерашния ден са регистрирани 28 469 нови случая, което е най-големият дневен брой заразявания в страната от началото на пандемията.

В същото време е регистрирано понижаване на хоспитализациите - през вчерашния ден те са били 1635 спрямо 1761 предходния ден.

Правителството на Фиала редуцира периодите за карантина и изолираност и подреди наложително тестване на служащите в фирмите от тази седмица.

Междувременно над 70 театри, музеи и концертни зали в Нидерландия отвориха порти през днешния ден за да покажат непоследователността в наредбите за битка с ковид, съобщи ДПА.

Културните обекти се трансфораха във фризьорски салони и студия за йога. Протестната акция беше кръстена Театър " Фризьорски салон " и е концепция на известния нидерландски артист и кабаретен актьор Дидерик Еббинге. Тя цели да покаже непоследователността на закона, който разрешава на хората да вървят на покупки или на коафьор, само че не и да посещават музеи и театри. Строгият локдаун в страната завърши в събота, само че на заведенията за хранене и културните обекти е подредено да останат затворени.

Музеят " Ван Гог " в Амстердам беше трансфорат в козметичен и фризьорски салон, в който посетителите можеха да получат маникюр, до момента в който се любуват на скъпи творби на именития нидерландски художник.

" Искаме да подчертаем, че е безвредно музеят да бъде посещаван ", съобщи директорката Емили Горденкер.

200-те места за фризьорски процедури в амстердамски спектакъл бяха продадени за минути, може би тъй като се очакваше известни кабаретни артисти да изнасят зрелище, до момента в който посетителите получават нови прически.

Кметове в цялата страна показаха благосклонност към митингите, само че все пак се намесиха. Някои театри бяха принудени да продължат акцията си навън, а други получиха публично предизвестие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР