Чешкият министър на външните работи Томаш Петричек, който се противопостави

...
Чешкият министър на външните работи Томаш Петричек, който се противопостави
Коментари Харесай

Отстраниха чешкия външен министър, който се противопостави на Спутник V

Чешкият министър на външните работи Томаш Петричек, който се опълчи на потреблението на съветската ваксина против ковид " Спутник V ", беше отхвърлен през днешния ден от поста си. Това заяви чешкото президентство.

" Сигурността и здравето на нашите сънародници са преди всичко, на първо място останало ", сподели той във връзка решението на президента на Чехия Милош Земан.

Петричек добави, че вижда политически претекстове в отстраняването си от проруския държавен глава, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

От президентство обясниха, че Земан е прекратил пълномощията на министъра, спазвайки Конституцията.

Томаш Петричек, който е проевропейски социалдемократ, подлагаше на критика и възможното присъединяване на Русия в построяването на нуклеарна централа в Чехия. Той влезе в спор с партийния си конкурент, министъра на вътрешните работи Ян Хамачек, и по въпроса за контрола върху партията. И двамата се кандидатираха за лидерския пост, само че в тази борба надви Хамачек.

По-рано през днешния ден Хамачек прикани за оставката на Петричек и сподели, че партията би трябвало да приказва в един глас с наближаването на парламентарните избори през октомври.

По деликатната тематика за имунизациите през днешния ден Чешката телевизия заяви, че Земан и министър председателят на Словакия Едуард Хегер ще разискват на 15 април въпросът за възможното потребление на съветския препарат против ковид, съобщи ТАСС. Те ще срещнат в Чехия, в провинциалната резиденция на Земан в село Лани покрай Прага.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР