Чешкият автомобилен концерн Skoda, част от германската група Volkswagen, ограничава ...

Чешкият автомобилен концерн Skoda, част от германската група Volkswagen, ограничава

Skoda планира да доизгради 10 хил. коли в периода на съкратено производство

Чешкият авто тръст Skoda, част от немската група Volkswagen, лимитира производството за две седмици от понеделник, защото не престава да изпитва затруднения по отношение на световния дефицит на полупроводници и други жизненоважни за промишлеността съставни елементи, оповестява Ройтерс. Още по тематиката

Компанията ще се опита да приключи построяването на 10 хиляди транспортни средства, чието произвеждане е било почнало, само че замразено по време на прекъсването. През тези две седмици ще работи единствено по една производствена линия, споделя представител на Skoda.

„ Skoda Auto се сблъсква с огромен дефицит на сериозни съставни елементи, което я принуди да ограничи изобилно производството през последните седмици “, акцентира представителят Томаш Котера.

Най-големият експортьор на Чехия предизвести по-рано този месец, че в своите локални заводи от 18 октомври до края на годината поради проблемите при доставките.

Чешката асоциация на автомобилната промишленост съобщи в неделя (17 октомври), че локалните автомобилни производители ще произведат с четвърт милион коли по-малко от предстоящото за тази година заради световния дефицит на чипове, което ще изтрие 200 милиарда крони (9,14 милиарда долара) от приходите от продажби на автомобилния бранш.

Автомобилният бранш е гръбнакът на чешката стопанска система, в който работят 180 хиляди служащи и съставлява една четвърт от промишленото ѝ произвеждане.

Унгария, където Mercedes-Benz и Suzuki трябваше да лимитират своите интервенции, също означи спад на производството с повече от предстоящото поради проблемите на автомобилния бранш. Производството в Германия, главният търговски сътрудник на района, се намалява през август.

Представянето на Skoda през последните месеци е в внезапен контрастност с първото полугодие, когато концернът регистрира нарастване на световните доставки на транспортни средства до 515 300 броя по отношение на 426 700 броя за същия срок на 2020 година, а оперативната печалба набъбна с 327% до 974 млн. евро.

Източник: investor.bg