Чешката здравна политика за задължителна ваксинация на деца срещу определен

...
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: Държавите могат да въвеждат задължителна ваксинация

Чешката здравна политика за наложителна имунизация на деца против избран периметър от заболявания, подхожда изцяло на най-хубавия интерес на децата. Тези ограничения са уравновесени и нужни в едно демократично общество. Това разгласи през днешния ден Голямата камара на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург в едно решение, което дълго бе предстоящо от здравните управляващи в страните членки, защото то дава главните стандарти за съблюдаване на човешките права в политиката по имунизацията, а тематиката е изключително значима от години със усилването на антиваксърските настроения в интернационален мащаб.

Косвено решението дава причини и в настоящия спор за имунизирането против COVID-19 и въвеждането на ваксиналния паспорт, доколкото не изключва опцията да се постановат наказания при отвод от имунизиране. Тези наказания, несъмнено, би трябвало да бъдат преценявани и с оглед тяхната пропорция - дали не са прекомерно тежки по отношение на съответното нарушаване, само че значителното е, че на всяка страна се признава опция да планува по своя преценка отрицателни последствия от отхвърли за имунизиране, надлежно - отхвърли да допуснеш наложителна имунизация на детето.

" Решението е извънредно уравновесено и поставя завършек на доста спекулаци и псевдо-аргументи. Съдът вярно акцентира, че въпросът за имунизацията намира своите отговори и в правилото на обществена взаимност - всеки от нас поема някакъв най-малък риск, осигурявайки групов имунитет, предпазващ цялото общество ", разяснява за " Капитал " юристът по здравно право Мария Шаркова (пълния коментар на адв. Шаркова вижте в карето най-долу).

Делото е формирано по общо шест тъжби на чешки жители - родители, които са отказали да позволен осъществяване на една или повече от наложителните ваксинаци на децата им, които съгласно чешкия закон би трябвало да се извършат на избрана възраст - полиомиелит, хепатит В и тетанус, морбили, паротит и рубеола и други Поради тази причина децата не са били позволени до детска градина, а в един от случаите на родителя е било наложена санкция. Причините, заради които родителите са отказвали имунизиране на децата им, са били разнообразни - от съмнение във имунизациите и опасения за техния резултат, през религиозни вярвания и убеждения, а в един от случаите - родителите са биолози, които желали сами да дефинират графика и типа на имунизирането.
Аналогичен проблем имаше и в България преди две години , откакто духовник от Сливен и брачната половинка му осъдиха районната здравна ревизия за дискриминация, тъй като едно от децата им, което е без сложени наложителни ваксини, е спряно от детска градина. Случаят провокира доста мощно публично внимание. Очаквано Върховният административен съд анулира решението на сливенския съд и одобри, че в тази ситуация не може да става дума за дискриминация.
Чешкият закон планува наложителна имунизация на деца против девет заболявания, които са добре известни на здравната просвета. Изпълнението на това обвързване не може да бъде осъществено наложително физически, глобата се реализира посредством налагане на санкции на родителите, а неимунизирани деца не се одобряват в детски градини като се изключи тези, които не могат да бъдат имунизирани по здравословни аргументи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР