Чешката република иска Европейският съюз да поеме част от милиардите

...
Чешката република иска Европейският съюз да поеме част от милиардите
Коментари Харесай

Чехия иска ЕС да покрие високите разходи за зелена енергия

Чешката република желае Европейският съюз да поеме част от милиардите евро, които би трябвало да похарчи, с цел да реализира задачата на блока да бъде въглеродно неутрална, написа министър председателят на страната в Тwitter.
Премиерът Андрей Бабиш съобщи, че страната с население от 10,7 милиона души ще се нуждае от 675 милиарда крони (26,5 милиарда евро), с цел да реализира въглероден неутралитет.
Докато западните членки на Европейски Съюз чакат да понижат излъчванията на въглероден диоксид до нула до 2050 година, чехите имат за цел да доближат 80 % от задачата до тогава, съобщи БГНЕС.
" Разходите за (преминаването към) въглероден неутралитет ще бъдат астрономични ", написа Бабиш.
" Искаме Европейски Съюз да вземе това поради в идващия бюджетен интервал ", сподели той и прикани Брюксел да одобри нуклеарната сила като източник без излъчвания.
Забележките на Бабиш идват, когато в сряда Европейски Съюз започва новата си „ Зелена договорка “, предлагайки закон, изискващ от държавите-членки да построяват неутрална въглеродна стопанска система до 2050 година
Мярката към момента се нуждае от одобрение от Народното събрание и водачите на Европейски Съюз.
По-бедните източни членове като Полша и Чехия, които разчитат в огромна степен на изкопаеми горива, основно въглища, се сепнаха от числата в цената за придвижването към зелен свят.
Изкопаемите горива съставляваха 57 % от чешкия енергиен микс предходната година, нуклеарната сила е 37 %, а възобновимите запаси - шест % съгласно държавния оператор на енергийния пазар OTE.
Миналия месец Прага разкри проект за създаване на нова нуклеарна мощ за доста милиарди евро в южната централа в Дуковани до 2036 година
" Ядрената сила е чиста, няма излъчвания ", сподели Бабиш по това време и добави, че Прага търси 40-процентов дял от нуклеарната сила до 2040 година, по отношение на 30% през 2016 година
Чехия също по този начин цели да доближи 22-процентов дял от възобновими запаси до 2030 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР