Чешката национална банка ще въведе отново ограничения за ипотечното кредитиране, ...

Чешката национална банка ще въведе отново ограничения за ипотечното кредитиране,

Чешката централна банка затяга правилата за ипотечно кредитиране

Чешката национална банка ще вкара още веднъж ограничавания за ипотечното кредитиране, употребявайки нови законодателни пълномощия. Освен това тя увеличи контрацикличния финансов буфер за банките, с цел да противодейства на разхлабените условия на фона на взрива на цените на парцелите, предава Ройтерс.

Централната банка заяви в четвъртък, че ипотечните кредитори ще бъдат изправени пред ограничавания за съотношенията дълг към приходи и месечни разноски за обслужване на дълга към приходи на претендентите от април 2022 година

Дългът на кандидатстващите за ипотечен кредит не би трябвало да надвишава 8,5 пъти годишния им приход, а месечните им вноски не би трябвало да са по-високи от 45% от приходите им, плануват разпоредбите. Ограниченията за кредитополучатели под 36 години ще бъдат малко по-смекчени.

Освен това банките няма да могат да отпускат заеми за суми, надхвърлящи 80% от цената на парцела или 90% за по-младите кредитополучатели.

Чешкият заможен пазар се развива мощно, сходно на други страни в Европа, като младежите и тези с по-ниски приходи от ден на ден не могат да си разрешат цените на жилищата в Прага. Бумът е подтикван от неналичието на нови жилища и търсенето от повече хора на втори парцел за инвестиция.

„ През тази година банковият бранш като цяло се върна към мощно разхлабените стандарти за ипотечно кредитиране. Ние считаме, че е належащо да наложим по-затегнати параметри за ипотечните кредити… Целта е да предотвратим уязвимостта на банковия бранш от растежа “, разяснява ръководителят на Чешката национална банка Иржи Руснок.

Банката смята, че цените на жилищата в страната са надценени с 25%.

Бордът на централната банка гласоподава и за повишение на контрацикличния финансов буфер на банките с 50 базисни пункта до 2%, което ще влезе в действие от януари 2023 година Буферът се употребява за отбрана на банките по време на финансов цикъл, изключително на фона на огромни промени в кредитирането.

Търсенето на ипотечни кредити е останало мощно даже на фона на растящите цени.

Средната цена на нов апартамент в Прага е повишена с 15% на годишна база през третото тримесечие до 126 409 чешки крони (5572 долара) на квадратен метър, сочи постоянен отчет на строителните компании Trigema, Skanska и Central Group.

Средната рента по ипотечните кредити е повишена с 61 базисни пункта от март, достигайки 2,54% през октомври, демонстрират данни на компанията Fincentrum Hypoindex. От юни централната банка увеличи главната си рента с 250 базисни пункта за преодоляване на ускоряващата се инфлация.

Източник: investor.bg
PromoMall.bg