Чешката компания Energo-pro, която държи електроразпределението в Северна България, поддържа

...
Чешката компания Energo-pro, която държи електроразпределението в Северна България, поддържа
Коментари Харесай

"Енерго про" поддържа интереса си към активите на ЧЕЗ в България

Чешката компания Energo-pro, която държи електроразпределението в Северна България, поддържа интереса си към покупките на бизнеса на БЕЗ в България. Това споделя в изявление пред " Труд " Момчил Андреев, основен изпълнителен шеф на " Енерго-про Варна " ЕАД.

През април се разбра, че общо шест са претендентите за покупката на активите на сдружението.

В края на януари чешкото сдружение CEZ разгласи, че изследва опцията да продаде българския си бизнес.

В изявлението Андреев се оплаква, че електроразпределителните сдружения в България работят при ниска доходност спрямо сътрудниците им в района - 7%. В Турция тя била 13, а в Грузия даже 14%.

Допълва, че вложенията в сектора допускат дълъг небосвод, до момента в който в България предсказуемостта е в границите на тригодишния регулаторен интервал.

В отговор на въпрос Андреев споделя и че продължава наклонността не всички разноски за вложения на сдружението да се признават от енергийния регулатор.

В коментар на плана на регулатора за смяна в цените на тока от 1 юли, мениджърът изяснява, че е положително решението да се вдигне съществено цената на крадения ток и да се понижи субсидирането на семействата на сметка на бизнеса. " Електроразпределителните сдружения обаче са ударени, тъй като приходът от нарасналото ползване на електрическа енергия през студената зима се лишава в оптималната степен, без да се калкулират разноските, свързани с пиковото натоварване на системата и милионите спомагателен разход за балансираща сила ", споделя Андреев. Според него такова решение ще докара до внезапно повишаване на тока следващата година и ограничение на вложенията в развиването на мрежата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР