Червеното яйце е най-разпознаваемият символ на големия християнски празник Великден.

...
Червеното яйце е най-разпознаваемият символ на големия християнски празник Великден.
Коментари Харесай

Най-скъпите великденски яйца

Червеното яйце е най-разпознаваемият знак на огромния християнски празник Великден. Според преданието Мария Магдалена поднесла на император Тиберий яйца и му разказала за възкръсването на Христос. Императорът декларирал, че в случай че това е правилно, яйцето, което държи, би трябвало да стане алено. И то се оцветило в червен цвят. Оттогава през вековете върви традицията за Великден да се боядисват яйца, като главният цвят е червен. Традиция, която през вековете съблюдават всички християни - от най-бедните, до най-богатите, включително и семействата на ръководещите монарси.

Именно по волята на може би най-бляскавата монархическа фамилия - съветската имперска династия Романови, се раждат най-скъпите великденски яйца - тези на великата ювелирна фамилия Фаберже. При направата им те са коствали сред няколко хиляди и няколко десетки хиляди златни рубли, а в този момент се правят оценка сред няколко милиона и няколко десетки милиона $.

Историята на великденските яйца на Фаберже стартира през втората половина на 19 век. Първото е основано от незнаен занаятчия на ювелирната компания през 1885 година по поръчка на император Александър III. То е направено за подарък на брачната половинка му Мария Фьодоровна, родена като София Фредерика Дагмар Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург принцеса Датска. Между другото нейната сестра Александра по същото време е брачна половинка краля на Англия Едуард VII.

Първото яйце (The Hen Egg) e направено от гланц, а в него има златен жълтък. При отварянето на " жълтъка " в него стои златна кокошка, инкрустирана с рубини. В истинския вид на кокошката е имало златна корона, инкрустирана с диаманти, която обаче в следствие е изгубена.

След революцията в Русия през 1917 година яйцето изчезва. През 1934-а се появява в Berry Collection, откъдето е закупено през същата година за £85 ($430). След доста препродажби то е закупено през 2004-а от Виктор Векселберг и попада в сбирката на Forbes. Сегашната стойност на яйцето, което се намира в музея на Фаберже в Санкт Петербург, е 6 млн. щ. $.

Императрица Мария Фьодоровна е толкоз впечатлена от подаръка, че по нейна молба Александър III прави Петер Карл Фаберже и неговата компания публични снабдители на съветския императорски дом с уговорката за всеки Великден да изготвя най-малко по едно яйце.

От момента на приемането на правата на формален снабдител на императорския двор на Романови, до края на съществуването му Фаберже изготвя 50-54 яйца, като седем от тях се считат за безследно изчезнали.

Вероятно най-ценното яйце на Фаберже в света е неотдавна преоткритото Трето имперско великденско яйце. Стойността му е изчислена почти на 33 милиона $. Създадено е от майстора от компанията " Фаберже " Август Холмстрьом през 1887 година, още веднъж като подарък от съветския цар Александър III на брачната половинка му Мария Фьодоровна. Проектирано в жанр Луи XVI, най-скъпото яйце на Фаберже има корпус от 18-каратово злато, декориран със сапфири и диаманти.
 Яйце на Фаберже продадено за 18.5 млн $
Яйце на Фаберже продадено за 18.5 млн $

То е било направено за банкерската фамилия Ротшилд

Вътре се криела впечатляваща изненада, първокласен дамски часовник Vacheron Constantin от 14 карата злато, със златни стрелки с диаманти. Това неповторимо яйце на Фаберже е открито от търговец на скрап през 2011 година, който първоначално не осъзнава цената на покупката си. Яйцето лежало дълги години в кухнята му, до момента в който той не го проучил и схванал, че може да е изчезнало яйце на Фаберже. Има няколко драскотини по яйцето, където евентуалните купувачи са ревизирали наличието му на злато, което единствено прибавя към историята му. Закупено е през 2014-а на търг в Лондон от неизвестен колекционер, където имено е оценено на 33 милиона $.

Следващото по стойност яйце на Фаберже е " Яйцето на Ротшилд ". То е проектирано от Питър Карл Фаберже през 1902 година Направено е от основния занаятчия Майкъл Перчин и часовникаря Николай Роде.

Яйцето е подарък от Беатрис Ефруси де Ротшилд на Жермен Халфен за годежа й с барон Едуард дьо Ротшилд. Това е едно от редките яйца на Фаберже, които не са направени за съветската императорска фамилия.

Яйцето е направено от злато, сребро, гланц, диаманти и перли. На всеки час от яйцето излиза петел с диаманти, който кима и кукурига.

Продадено е от аукционната къща Christie`s за 8,9 милиона паунда на 28 ноември 2007 година Днес яйцето на Ротшилд се прави оценка до 25 милиона $. Представено е на Ермитажа в Санкт Петербург през 2014 година.

И на трето място по стойност е " Яйцето на имперската коронация ". Направено през 1897 година от Михаил Перхин и Хенрик Вигстрьом под наблюдението на Фаберже, това яйце е предопределено да означи коронацията на императрица Александра Фьодоровна.

То се прави оценка на 18 милиона $. Вдъхновено от златната дреха, която императрицата носи при коронацията си, яйцето е направено от златен и жълт гланц и инкрустирано с брилянти и диаманти.

Вътре в яйцето, облицовано с кадифе, има тъкмо копие на императорската карета за коронация, украсена с дребна императорска корона и шест орела. Копието има отварящи се порти, движещи се колела, сгъваема стълба и амортисьори. Това скъпоценно яйце в началото съдържа и висулка със скъпоценни камъни и две стойки за витрини.

През 2004 яйцето е закупено от Виктор Вакселберг и сега се намира в музея " Фаберже " в Сант Петербург.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР