Червеното цвекло набира все по-голяма популярност като суперхрана. Последните проучвания

...
Червеното цвекло набира все по-голяма популярност като суперхрана. Последните проучвания
Коментари Харесай

Как да направим червеното цвекло още по-вкусно

Червеното цвекло набира все по-голяма известност като суперхрана. Последните изследвания сочат, че зеленчукът и неговият сок могат да подобрят достиженията на спортистите, да контролират кръвното налягане и да усилят притока на кръв в организма.
 Ползите от аленото цвекло
Ползите от аленото цвекло

Намалява риска от сърдечно-съдови болести

Цвеклото обезпечава 1% от дневните потребности на организма от витамин А, 2% от калций, 11% от витамин С и 6% от желязо, написа MedicalNewsToday. В кореноплодния зарзават има и доста фолати, манган, тиамин, рибофлавин, витамини B6 и B9 (фолиева киселина), магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, селен и какво ли още не.

С други думи, по никакъв начин няма да сбъркаме, в случай че постоянно си похапваме алено цвекло. А още по-хубавото е, че е пъклен вкусно. Ето какво да си приготвим небрежно с него още през днешния ден.

Вкусна салата с леко запържване
 Снимка 502829

Необходими артикули:
1 приблизително огромна глава алено цвекло 2-3 моркова 1 скилидка чесън 4-5 супени лъжици олио/масливоно масло 1 кафена лъжица сол 50 г орехи сокът на половин лимон половин връзка магданоз (по желание)
Начин на подготвяне

С помощта на ренде, цвеклото се настъргва на едро и се запържва - на слаб огън и за десетина минути в мазнината, до момента в който омекне. След това се прибавят скилидката чесън (намачкана с преса) и настърганите моркови. Всичко се оставя на огъня за още пет минути. Накрая се сипва в паница, като се прибавят счуканите орехи и накълцаният магданоз. Тази салата може да се сервира леко топла.

Втора вкусна салата - само че с малко варене
 Снимка 502828

Необходими артикули
1 приблизително огромна глава алено цвекло 3-4 картофа 2-3 кисели краставички 100 г сладка царевица от консерва сол олио/маслиново масло оцет майонеза (по желание)
Начин на подготвяне

Цвеклото и картофите се сваряват, обелват и нарязват на дребни кубчета. Киселите краставички се наситняват и дружно с царевицата се прибавят към цвеклото и картофите. Овкусява се със сол, малко лой и оцет. По предпочитание се прибавя и майонеза.

Мариновано цвекло с малко киснене
 Снимка 502827

Необходими артикули:
1 приблизително огромна глава алено цвекло 200 мл ябълков оцет 100 г захар 100 г сол 1 скилидка чесън
Начин на подготвяне

Варим цвеклото, до момента в който стартира да омеква. След това го нарязваме на кубчета.

Оцетът, солта и захарта се смесват, долива се и малко вода. В маринатата изсипваме приготвените кубчета цвекло. Два-три часа по-късно ще бъде готово, само че може да престои и 24 часа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР