Червените бюлетини за издирване на Евелин Банев-Брендо в Интерпол, издадени от ...

Червените бюлетини за издирване на Евелин Банев-Брендо в Интерпол, издадени от

Брендо станал украинец още през 2015 г.

Червените бюлетини за търсене на Евелин Банев-Брендо в Интерпол, издадени от България и Румъния, към момента са дейни. Ако той напусне Украйна и премине в която и да е друга страна, ще бъде арестуван и тогава може да бъде предаден на българските управляващи, осведоми Българска национална телевизия.

Евелин Банев е освободен от ареста, защото е украински жител, заяви Блиц. Официално България, Румъния и Италия още не са известени от съда в Киев.

При обиск по време на задържането на Евелин Банев-Брендо в автомобила му е открит украински паспорт, публикуван на 15 декември 2015 година.

" В който е записано, че той е украински жител. И тъй като това предстои на проучване, те вършат една експертиза на паспорта и се открива, че паспортът си е напълно постоянен ", съобщи юрист Марин Марковски.

Според източници на националната телевизия, Банев е придобил украинското си поданство още през лятото на 2015 година. Или към една година преди да изчезне и да бъде разгласен за търсене с Червена бюлетина на Интерпол за излежаването на три присъди - по една от Италия и Румъния за трафик на кокаин и една от България за пране на пари добити от трафик на опиати.

" Но в негов интерес е да не върви в пандиза. 36 години не са малко ", разяснява юрист Марковски.

Така Брендо тъкмо с украинското си поданство може да избегне излежаването на присъдите. Според член 25 на украинската конституция, жителите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга страна. Именно затова Евелин Банев е освободен, а делото за екстрадицията му по искане на България, Румъния и Италия е приключило с отвод за предаване.

" Има един принцип в екстрадацията, това е правилото на суверенитет. Т.е. тази страна не дава своите жители. Сега до какъв брой и заслужено и подходящо, това е обособен въпрос ", добави Марин Марковски.

Според източници на " По света и у нас " документите по случая от Украйна още не са пристигнали в България. Според член 4 на украинската конституция в Украйна има единно поданство. На този стадий обаче няма информация дали Банев е прекратил българското си поданство.

Източник: standartnews.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg