Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Националният гаранционен

...
Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Националният гаранционен
Коментари Харесай

ЧБТР и Националният гаранционен фонд обединяват усилията си в подкрепа на малките и средните предприятия |

Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР) и Националният гаранционен фонд (НГФ) през днешния ден подписаха „ Рамково съглашение за стратегия за реагиране при пандемични рецесии “.

По силата на съглашението ЧБТР се причислява към НГФ в поддръжка на българските дребни и междинни предприятия (МСП) и корпорации, като предлага гаранции на българските търговски банки. Тази гаранционна стратегия ще улесни достъпа до финансиране и ще усъвършенства изискванията за финансиране на крайните кредитополучатели. Очаква се програмата да насърчи до 75 милиона евро ново финансиране и да помогне на към 250 локални дребни и междинни предприятия да компенсират отрицателното влияние на COVID-19 в страната.

Националният гаранционен фонд е профилиран в издаването на гаранции на търговски банки в поддръжка на кредитната активност на дребните и междинни предприятия. Програмата, която ще се извършва взаимно от НГФ и ЧБТР, ще ускори стратегическото партньорство на ЧБТР с Българската банка за развиване, на която Националният гаранционен фонд (НГФ) е дъщерно сдружение.

Съвместната стратегия дава приоритет на даването на задбалансови принадлежности като да вземем за пример гаранции, в това число рискови участия без даване на паричен запас, изключително когато те могат да подобрят външното активизиране на финансиране за МСП. Предвид огромната ликвидност, с която разполага финансовият бранш в България, гаранциите към комерсиалните банки са жизнеспособна и практична опция за поддръжка на икономическата активност и за увеличение на наличието и въздействието на ЧБТР в България.

Дмитрий Панкин, президент на ЧБТР, разяснява: „ Надяваме се първата ни взаимна стратегия с Националния гаранционен фонд да се окаже ефикасен инструмент, който ще даде опция на българското държавно управление да ускори поддръжката си за бранша на МСП, който значително е обиден от пандемията, и ще даде опция на ЧБТР да дава диверсифицирана поддръжка на финансовия бранш в България. Очакваме с неспокойствие да работим дружно с НФГ, умел и добре информиран сътрудник, с цел да разработим този артикул, който може да бъде препоръчан в други страни от нашия район и по този начин да подобрим достъпа на МСП до финансиране и да се оправим с въздействието на пандемичната рецесия.

„ Това съглашение ще бъде от изгода за стотици локални компании и аз съм разчувствуван, че подхващаме тази стъпка с дълготраен приближен сътрудник. Това е още едно доказателство за нашата водеща роля като гаранционна институция, още повече в тези сложни времена ”, сподели Тодор Тодоров, изпълнителен шеф на Националния гаранционен фонд (НГФ).

Националният гаранционен фонд (НГФ) е основан през 2008 година като дъщерно сдружение на ББР. Фондът издава гаранции, допълващи обезпеченията, които комерсиалните банки изискват при отпущането на заеми за бизнеса. Така улеснява достъпа до финансиране на дребните и междинните компании и спомага за понижаване на лихвите по заемите. С поддръжката на НГФ се дава и опция за финансиране на започващи предприятия без кредитна история. До момента фондът е издал гаранции за 1 340 млн. лева, а броят на подкрепените от него компании е над 10 000.

Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР) е интернационална финансова институция, основана от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Централата на ЧБТР е в Солун, Гърция. ЧБТР поддържа икономическото развиване и районното съдействие, като дава заеми, кредитни линии, личен капитал и гаранции за планове и комерсиално финансиране в обществения и частния бранш в своите страни-членки. Уставният капитал на банката е 3,45 милиарда евро. ЧБТР се прави оценка дълготрайно „ A “ от Standard and Poor`s и „ A2 “ от Moody`s и „ A+ “ от съветската рейтинговата организация ACRA. За информация по отношение на BSTDB, посетете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР