Черногорският парламент гласува за узаконяване на еднополовите бракове, с което

...
Черногорският парламент гласува за узаконяване на еднополовите бракове, с което
Коментари Харесай

Черна гора е първата държава извън Западна Европа, която узакони еднополовите бракове

Черногорският парламент гласоподава за легализиране на еднополовите бракове, с което стана първата европейска страна отвън Европейски Съюз и Западна Европа, която признава законно браковете сред гей двойки, оповестиха осведомителните организации. Законът бе гласуван от 42 от общо 81 депутати в Народното събрание. През юли 2019 година Народното събрание отхвърли законопроекта.

Четиримата депутати от националните малцинства, които са част от ръководещата коалиция в Черна гора дружно с Демократичната партия на социалистите и Социалдемократите, не поддържаха закона. Против беше и по-голямата част от опозицията.

Приемането на закона бе поздравено от водачите на страната, които го оцениха като удостоверение на европейските полезности.

Голяма стъпка в вярната посока за обществото, за демократичната му зрялост и процеса на интеграция, написа в Туитър министър председателят Душко Маркович.

,,Черна гора е с една стъпка по-близо до присъединението към най-развитите международни демокрации. Родени свободни и равни в достолепието и правата!'', написа и президентът Мило Джуканович.

ЛГБТ организациите в Черна гора обявиха, че приемането на закона е огромна победа и оцениха, че е направена историческа стъпка в битката за човешки права на ЛГБТ в Черна гора.

Коста Рика узакони еднополовите бракове

Посолствата на Съединени американски щати и Англия също поздравиха приемането на закона като "исторически ден за ЛГБТ обществото в Черна гора и доста значима стъпка напред към равноправието и толерантността за всички ".

Страната с население към 620 000 души стана 32-ата страна член на Организация на обединените нации, която признава този тип партньорство сред хора от един и същи пол.

is one step closer to joining the most developed world democracies! By adopting the Law on Same Sex Life Partnership, is for the first time regulating the legal rights of same-sex couples! #LGBT@UNHumanRights@EURightsAgency@ILGAEurope
— Milo Đukanović (@predsjednik_cg) July 1, 2020
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР