Чехия за първи път изплати обезщетение на семейството на бежанец

...
Чехия за първи път изплати обезщетение на семейството на бежанец
Коментари Харесай

Чехия плати обезщетение за убит бежанец от Източна Германия

Чехия за първи път изплати обезщетение на фамилията на емигрант от някогашната Източна Германия, погубен при опит да премине границата, съобщи ДПА.

Герхард Шмит е бил убит от чехословашки граничар през август 1977 година пред очите на своята брачна половинка и три деца. Той се опитал да избяга със фамилията си в тогавашната Западна Германия, преминавайки от другата страна на Желязната завеса.

"Чешкото правосъдно министерство присъди на щерка му обезщетение от 33 740 крони (1574 долара) ", сподели през днешния ден в Прага нейният юрист.

Съд в Чехия оправда фамилията през юли предходната година.

Разследвания, подхванати след рухването на Желязната завеса и прекосяването на Източна Германия от комунизъм към народна власт през 1989 година, откриха, че фамилията към момента е било на към 1600 метра от фактическата държавна граница, което значи, че е можело да бъде задържано без потребление на огнестрелно оръжие, демонстрира отчет на службата за документиране и следствие на закононарушенията на комунизма. Въпреки това по този начин и не била потърсена отговорност на граничаря.

През Студената война Чехословакия е охранявала строго границите си със Западна Германия и Австрия, с цел да предотврати опити за бягство на Запад.

Според направени в последно време изследвания към 450 цивилни са починали в този сектор на Желязната завеса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР