Чехия за първи път изплати обезщетение на семейството на бежанец

Чехия за първи път изплати обезщетение на семейството на бежанец ...

Чехия плати обезщетение за убит бежанец от Източна Германия


Чехия за първи път изплати обезщетение на семейството на бежанец от бившата Източна Германия, убит при опит да премине границата, предаде ДПА.

Герхард Шмит е бил застрелян от чехословашки граничар през август 1977 г. пред очите на своята съпруга и три деца. Той се опитал да избяга със семейството си в тогавашната Западна Германия, преминавайки от другата страна на Желязната завеса.

"Чешкото правосъдно министерство присъди на дъщеря му обезщетение от 33 740 крони (1574 долара)", каза днес в Прага нейният адвокат.

Съд в Чехия оправда семейството през юли миналата година.

Разследвания, предприети след падането на Желязната завеса и преминаването на Източна Германия от комунизъм към демокрация през 1989 г., установиха, че семейството все още е било на около 1600 метра от фактическата държавна граница, което значи, че е можело да бъде арестувано без използване на огнестрелно оръжие, показва доклад на службата за документиране и разследване на престъпленията на комунизма. Въпреки това така и не била потърсена отговорност на граничаря.

През Студената война Чехословакия е охранявала строго  границите си със Западна Германия и Австрия, за да предотврати опити за бягство на Запад.

Според направени напоследък проучвания около 450 цивилни са загинали в този участък на Желязната завеса.

Източник: novini.bg