Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Москва, че може

...
Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Москва, че може
Коментари Харесай

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха обвиненията на Москва, че стоят зад новичока

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха изказванията на Москва, че може да са произвели химичен сътрудник новичок, с който е токсичен някогашен съветски разузнавач в Обединеното кралство, осведоми Агенция Франс Прес.

Кремъл насочи обвиняванията, откакто отхвърля изказвания на Лондон и съдружниците му, че стои зад офанзивата против Сергей Скрипал и щерка му Юлия в британския град Солсбъри на 4 март.

В събота представителят на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че най-вероятният източник на тази химическа офанзива е от страни, които са провеждали интензивни изследвания на новичок.

Тези страни са Англия, Словакия, Чехия и Швеция, сподели тя и добави, че Съединени американски щати не могат да бъдат изключени.

Шведският външен министър Маргот Валстрьом отхвърли обвиняванията със известие в " Туитър ".

" Категорично отхвърляме неприемливите и безпочвени изказвания на представителя на Министерството на външните работи на Русия, че употребяваният сътрудник в Солбсъри може да е от Швеция. Вместо това Русия би трябвало да отговори на въпросите на Англия ", написа тя.

Чешкият външен министър Мартин Стропнички съобщи, че изказванията " по никакъв метод не могат да бъдат подкрепени с доказателства ". Военният министър и представителят на президента също отхвърлиха обвиняванията като " неуместни ".

Външното министерство на Словакия излезе със известие, в което се декларира, че страната не е обвързвана с химически оръжия и тяхното потребление. Допълва се, че Словакия осъжда офанзивата против Скрипал и изрично отхвърля обвиняванията, че има нещо общо.

Днес във Англия идват интернационалните специалисти по химически оръжия, които ще съберат проби, с цел да ги изследват.

Междувременно външното министерство на Швеция заяви, представено от " Ройтерс ", че съветският дипломат ще посети ведомството във вторник по гледище на управляващите по отношение на обвиняванията, че скандинавската страна може да е източникът на новичока. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР