Чехия отправи молба за помощ към Германия и други европейски

...
Чехия отправи молба за помощ към Германия и други европейски
Коментари Харесай

Чехия търси помощ от чужбина за пациентите си с коронавирус

Чехия насочи молба за помощ към Германия и други европейски страни поради препълнените си лечебни заведения с пациенти с ковид, съобщи Асошиейтед прес.
Чехия е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европейски Съюз, в която броят на новите случаи на COVID-19 непрекъснато нараства поради по-заразния английски вид на вируса.
Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек съобщи в сряда, че прилежаща Германия е предложила десетки кревати за лекуване на чешки пациенти с коронавирус. Той сподели, че 19 от леглата са подготвени незабавно да одобряват пациенти.
Швейцария е декларирала подготвеност да поеме 20 пациенти от Чехия, в това число превоза им, заяви още Хамачек.
С Полша се водят диалози за още към 200 кревати.
Във вторник Чехия заяви за нови 16 642 случая на COVID-19 - четвъртият най-голям брой новозаразени в страната от началото на пандемията. Рекордните над 8000 пациенти с ковид се нуждаят от хоспитализация.
Няколко лечебни заведения в западната част на страната, която е покрай границата с Германия, в централна Чехия към столицата Прага и в Пардубицка област, източно от Прага, не могат да одобряват повече пациенти и нуждаещите се от хоспитализация бяха превозени в други лечебни заведения в страната. Към момента не е ясно по кое време може да стане прехвърлянето на пациенти от Чехия в чужбина, отбелязва АП.
Министърът на опазването на здравето Ян Блатни сподели, че държавното управление е одобрило проект за готовност на лекари от доболничната помощ. "Трябва да активизираме всичките си запаси ", сподели здравният министър и дефинира обстановката като "критична ".
Една от последните ограничения на държавното управление е всеобщо тестване на работещите в частни компании. Компаниите с над 250 служащи започнаха всеобщите проби през вчерашния ден, а в петък ще се включат и компаниите с минимум 50 чиновници. Министърът на индустрията и търговията Карел Хавличек сподели, че се възнамерява същата мярка и за бюджетните чиновници.
Броят на новите случаи за интервал от 14 дни в Чехия доближи 1120 на 100 000 души население, сочат данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.
В страната с 10,7 милиона поданици са доказани близо 1,3 милиона инфектирани и съвсем 21 000 души, умряли с коронавирусна зараза.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР