Чатботовете, и по-специално тези във Facebook Messenger, отчитат висока използваемост

...
Чатботовете, и по-специално тези във Facebook Messenger, отчитат висока използваемост
Коментари Харесай

Чатботът не търпи отлагане

Чатботовете, и по-специално тези във Фейсбук Messenger, регистрират висока приложимост от страна на потребителите. Чудесно - ето ви още една страхотна опция да предложите нови улеснения като 24-часово обслужване, любопитна информация и бърза връзка с бизнеса ви, без да ангажирате работна мощ в тази активност! Не познавате Техни Величества Чатботовете? Ето по какъв начин да ги добавите към бизнес активите си

1. Анкетирайте аудиторията

С помощта на чатбот можете да получите противоположна връзка от потребителите си. Изпращайте въпроси след осъществена поръчка, регистрация и така нататък

По този метод можете да удвоите и даже утроите броя на участниците, спрямо изскачащите или имейл анкетите. Това е по този начин, тъй като с чатбота процесът е по-бърз и не изисква прекосяването през няколко уебстраници – единствено няколко клика и изследването завършва.

2. Позволете осъществяването на покупки

Времето е скъпо за всеки клиент, по тази причина той търси допустимо най-лесния и комфортен метод да направи покупка. Това е кадърен да предложи и чатботът.

Позволете му да приема поръчки, по опция без да се постанова потребителят изобщо да напуща Фейсбук Messenger.

Например чатботът на един цветарски магазин разрешава на клиентите да поръчат цветя или да се свържат с поддръжка. Те могат да прибавят името и адреса на получателя непосредствено през Messenger, а това икономисва оптимално старания и време.

3. Изпращайте любопитно наличие

Препоръки, препоръки, занимателни фотоси, опитвайте се да разтоварвате аудиторията си по разнообразни способи, наред с всичко останало. Най-лесният метод да подберете уместно наличие е да се придържате към естеството на бизнеса ви.

Ако потребителят се намира в чатбота ви и демонстрира интерес към бизнеса ви, то той има избрани желания. Открийте ги и действайте.

4. Свържете мненията от Фейсбук с чатбота в Messenger

Можете да настройте автоматизиран отговор на дадена Фейсбук обява, тъй че когато потребителят остави коментар под нея, чатботът от Messenger да му изпраща известия. Това става с така наречен автоматизиран отговор.

Когато потребителят отговори на изпратеното от вас, той автоматизирано влиза в контактите ви във Фейсбук Messenger, а това разрешава да му изпращате известия и в бъдеще.

5. Активирайте опцията за резервации и записване на час

С помощта на чатбота могат да се вършат резервации и записване на час за всевъзможен тип услуги, които предлага бизнесът ви.

Компанията Kayak предлага самолетни билети, хотели, коли чартърен и круизи. Но като се изключи че го прави на уеб страницата си, разрешава на потребителите да провеждат и цялата си екскурзия през Фейсбук Messenger.

По материал на Inc.com, създател: Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР