Частният сектор ще има решаваща роля как да изглеждат новите

...
Частният сектор ще има решаваща роля как да изглеждат новите
Коментари Харесай


Частният сектор ще има решаваща роля как


Частният бранш ще има решаваща роля по какъв начин да наподобяват новите костюми на астронавтите
(снимка: NASA)

Надпреварата за завземане на космоса към този момент е мощно доминирана от частни компании, само че надалеч освен орбиталните станции и летателните апарати имат потребност от развиване, с цел да стане допустимо „ междупланетното ” наличие а индивида. Едно от огромните провокации ще са новите костюми на астронавтите. И тук промишлеността скоро ще има решаваща роля.

На 7 април 1983 година американските астронавти Дон Питърсън и Стори Мъсгрейв самоуверено излизат от галактическата совалка „ Челинджър ”, с цел да създадат първата галактическа разходка от близо десетилетие. В продължение на към четири часа мъжете се носят във външния товарен отсек на совалката, оставайки привързани към галактическия транспортен съд.

Това, с което са облечени те по това време, съставлява революционно отклоняване от особено направените еднократни скафандри, споделя. Официално известни като „ извънкорабни модули за подвижност ” (ИММ), това са костюми от две елементи, полутвърди, формирани от 14 пласта, предопределени да пазят астронавтите по време на активността им в открития космос. Модулите имат всичко – от информационно съоръжение до пелени за възрастни и чанта за питиета в костюма.

От този ден през 1983 година до през днешния ден съвсем нищо не се е трансформирало в „ модата ” за галактическите костюми.

Много пари, закъсняващи задачи

Усилията на НАСА да създаде нови, усъвършенствани скафандри, не се радват на кой знае какъв триумф. Агенцията е похарчила 420 милиона $ през последните 14 години – без значителен прогрес, съгласно отчет, оповестен предходната година от генералния контрольор на НАСА.

„ Има още доста години до довеждане докрай на готовия за полети костюм ”, се отбелязва в отчета. Пак там написа, че чиновниците на НАСА чакат да похарчат още 1 милиард $ за планиране, тестване, утвърждение и доразработване, преди да бъдат налични два подготвени за полет костюма.

Забавянето на тези разработки евентуално ще забави „ Артемида ” – програмата на НАСА за „ завръщане ” на Луната през 2024 година

Ето за какво през септември галактическият център „ Джонсън ” на НАСА насочи покана за оферти от частния бранш за новите костюми. Те ще бъдат употребявани за разходки в космоса при Международната галактическа станция (МКС) и по време на бъдещи задачи в границите на „ Артемида ” на повърхността на Луната.

Изисквания на новото време

Новото потомство ИММ ще имат основна роля за излизанията в открития космос при експедициите освен на Луната, само че и на Марс и може би други тела като метеорити. Очаква се бъдещите костюми да имат усъвършенствани „ стави ”, да дават на астронавтите повече подвижност, да са с нова информационна система и да имат люк за влизане откъм гърба. Освен това дизайнът би трябвало да е подобен, че да може да пасва по-добре на астронавти от всевъзможен растеж. В предишното НАСА имаше проблеми с намирането на скафандри за по-дребните астронавти-жени.

Предложенията за новите костюми се събираха до 1 декември. Очаква се да се сключат един или няколко контракта и те евентуално ще бъдат предоставени идната пролет. НАСА възнамерява демонстрационна разходка в космоса с новоразработеното съоръжение още през 2023 година

Частният бизнес идва на помощ

„ Инвестицията на НАСА в комерсиални костюми е различен метод, по който насърчаваме новата галактическа стопанска система с присъединяване на частни сътрудници ”, прибавя в изказване заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой. „ Подобно на нашите партньорства в ниска земна орбита, това начинание ще сътвори работни места… ”

Шефът на Tesla Илън Мъск побърза да предложи помощта си. Той написа в обичаната си обществена мрежа Twitter, че неговата компания SpaceX „ може да го направи, в случай че е належащо ”.

Бившият админ на НАСА Шон О’Кийф не е сюрпризиран, че галактическата организация се е обърнала за помощ към частния бранш.„ Всеки вид за всеки скафандър, който НАСА в миналото е употребила, е създаден взаимно с частния бранш ”, добави О’Кийф, който в този момент е професор в Университета в Сиракуза.

Той и други специалисти като него допускат, че откакто няколко частни компании съумяха да изпратят хора в космоса със свои частни летателни апарати, тези компании сигурно имат опция да излязат с нови оферти за характерностите на бъдещите галактически костюми на астронавтите.

С взор оттатък МКС

Настоящият модел ИММ – леко усъвършенстван през 90-те години на предишния век – е особено планиран за разходки към галактическата совалка и Международната галактическа станция (МКС). Скафандърите са „ построени за съответно предопределение ”, споделя Даниел Бърбанк – някогашен астронавт, който през септември 2006 година направи седемчасова галактическа разходка към станцията. Бърбанк е измежду малцината, които са употребявали скафандър на МКС.

„ Дизайнът на скафандъра е надъхан и съгласуван с потребностите на галактическата станция ”, споделя астронавтът. „ Има доста сериозни неща, които могат да се случат извън на галактическата станция, което обезпечава нейната обитаема среда ”, прибавя Бърбанк. „ Ако нещо се повреди, би трябвало да можем да обличаме скафандрите доста бързо, с цел да излезем на открито и да създадем ремонти ”.

В бъдеще обаче новите скафандри ще би трябвало да работят и без обвързване с МКС. Те ще би трябвало да са годни за всичко по програмата „ Артемида ”, т.е. и за вървене по Луната. Известни са и упоритостите на НАСА за кацане на Марс.

Досегашните ИММ, съгласно Бърбанк, тежат над 150 кг, което даже в среда с понижена гравитация като тази на Луната евентуално би било прекомерно тежко за идващото потомство астронавти. Движението им ще е тромаво. „ За костюм, който би паснал на цялостния набор от членове на екипажа в гравитационна среда върху неравномерна повърхнина, считаме, че би трябвало да наподобява доста друго от този, който имаме на галактическата станция сега ”, споделя астронавтът.

Подобна картина в допълнение подклажда убеждението, че бъдещите нововъведения в скафандрите значително ще бъдат водени от частния бранш и разпространяването на комерсиалните галактически задачи.

„ Частният бранш непрестанно създава голям брой софтуерни приложения за увеличение на продуктивността, успеваемостта, намаление на разноските и възстановяване на качеството ”, споделя О’Кийф. „ Често [това се дължи на] конкуренция с другите търговски съперници за пазарен дял и известност на марката ”.

А частните компании несъмнено имат тласък да се възползват от отварящата се опция. Бърбанк споделя, че прекарването – да се рее над Земята в скафандър – е едно от най-великите му прекарвания в космоса – нещо, за което той се надява, че един ден новите откриватели на космоса ще могат да споделят.

„ Не искаш да влизаш назад. Искаш да останеш там колкото се може по-дълго, да гледаш Земята и целия ѝ искра. Искаме повече хора да почувстват това прекарване ”, споделя Бърбанк.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР