Частните фондове за втора пенсия (т. нар. универсални пенсионни фондове)

...
Частните фондове за втора пенсия (т. нар. универсални пенсионни фондове)
Коментари Харесай

Частните фондове за втора пенсия възстановиха тежките загуби

Частните фондове за втора пенсия (т. нар. универсални пенсионни фондове) се похвалиха на конференция във вторник, че са възстановили през второто тримесечие загубите си от спадовете поради Covid-19.

Средствата във фондовете за втора пенсия се стопиха с към 500 млн. лева от януари до март 2020 година, и то без значение че при тримесечния интервал не е спирало наложителното внасяне на осигуровки.

През второто тримесечие обаче наклонността се е обърнала и загубите са възобновени, стана ясно от изказване на асоциацията на пенсионните компании.

Така, за шестмесечния интервал – от януари до юни 2020 година, средствата в УПФ са нарастнали от 13.212 милиарда лева на 13.483 милиарда лева, т.е. с 271 млн. лева Ръстът обаче евентуално съвсем напълно се дължи на свежите пари, влизащи във фондовете от наложителните осигуровки, а не от ръководството на средствата.

Фондовете за втора пенсия регистрират 3.09% рентабилност за тримесечието април-юни 2020 година на годишна база, до момента в който по данни на финансовия министър Владислав Горанов за интервала от 1 януари 2020 година до 19 май 2020 година УПФ записват спад от " единствено " 5.23%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР