Частни колекционери отварят фондовете си, за да ни покажат една

...
Частни колекционери отварят фондовете си, за да ни покажат една
Коментари Харесай

Българска живопис - избрано от частни колекции

Частни колекционери отварят фондовете си, с цел да ни покажат една невероятна галерия в навечерието на 3 март - " Българска живопис от първата половина на 20 век ". Зад това заглавие стоят години, отдадени на търсене и събиране на платна на огромните майстори на изобразителното изкуство на България. Организацията на самата галерия е финансирана от Национален фонд " Култура " в подтекста на Българското европредседателство.

Първата половина на 20 век е време, в което се пресичат комплицирани трендове в изкуството. Много от българските художници са учили в чужбина и картините им в тази галерия могат да бъдат горделивост за всеки международен музей. Те са неразделна част от духовната биография на Европа, споделя проф. Стефанов.
проф. Валери Стефанов, ръководител на Съюза на колекционерите в България: Много постоянно приказваме за страна на духа, само че страната на духа постоянно може да се срине и да се трансформира в страна на бездуховността. И в този смисъл сходни прояви по сходни събития са подсилване на страната на духа, в случай че използваме един остарял облик на акад. Лихачов.
Някои от платната са откупувани от търгове в чужбина - като тези на Жул Паскен, Никола Танев, Кирил Цонев. Много от работите са изобретение - този " Пейзаж от Босфора " на Дечко Узунов и тази " Тайна вечеря " на Мърквичка виждаме за първи път. А двете Зафирки на Златю Бояджиев могат да бъдат наречени съвършени.
акад. Светлин Русев - художник и колекционер: И тука колекционерите демонстрираха, че равнището на българския колекционер не е на частник от времето на социализма, само че е професионално във всяко едно отношение. Това е една грижа за нашето завещание и съхраняването, на което мисля, че би трябвало малко по-сериозно внимание и страната да обърне.
Изложбата ще бъде отворена един месец.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР