Частна колекция от произведения на фирмата Фаберже, която наброява 86

...
Частна колекция от произведения на фирмата Фаберже, която наброява 86
Коментари Харесай

Christie's вади на търг в Лондон колекция на Фаберже за 3-4.3 млн. долара

Частна сбирка от творби на компанията Фаберже, която наброява 86 предмета, ще се продава в Лондон. Той се провежда от аукционната къща Christie`s на 29 ноември.

Оценката на цялата сбирка, която е събрана от английския предприемач Хари Улф, е на стойност 2.2-3.2 млн. лири (3-4.3 млн. долара). На колекционерите ще  бъдат препоръчани най-различни предмети - от фигурки на животни и рамки за фотографии до керамични произведения, сребърни и ювелирни декорации.

За Хари Улф и неговата сбирка

Своята сбирка предприемачът Хари Улф, притежател на лондонската фармацевтична верига Underwoods, е почнал да събира при започване на 70-те години на ХХ век. Срещайки се с търговци на антикварни предмети и дилъри на модерно изкуство в Лондон, той се спрял на творбите  на Фаберже. В огромна степен изборът му е бил съдбоносен и от това, че неговите дядо и баба по бащина линия са от Русия, само че също по този начин той бил впечатлен и от майсторската работа на тази ювелирна компания.

Увлечен от колекционерството, изучавайки всевъзможни книги за Фаберже, консултирайки се  с специалисти, Улф е събирал своята сбирка съвсем 50 години. Голямата част от предметите в коллекцията на Улф имат саморасъл съветски жанр.

Хари Улф умря през ноември 2019 година на 85 години, а пет дни преди този момент той още е купувал нови творби. " Улф в никакъв случай не следеше трендовете. Всички на пазара на творби на Фаберже - както дилъри, по този начин и експерти от аукционните къщи, знаели, че е по-добре да не му оферират съответни работи. Той предпочиташе да разчита съвсем извънредно на своята вътрешен глас, усет и зорък взор. Така той направи една от най-знаковите сбирки от произведения на Фаберже, която беше в частни ръце ",  съобщават от Christie`s.

В последна сметка най-известните изложения от творби на  Фаберже, провели се в музеите на Лондон, Париж, Хамбург, Ню Йорк, Санкт-Петербург, Цюрих, не можеха да минат без присъединяване и на предмети от сбирката на Улф.

На този търг сбирката е извадена от фамилията на колекционера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР