Частично бедствено положение заради мигрантския натиск е обявено в общините

...
Частично бедствено положение заради мигрантския натиск е обявено в общините
Коментари Харесай

Над 100 хил. мигранти са опитали да влязат от Турция тази година

Частично бедствено състояние поради мигрантския напън е оповестено в общините Свиленград и Тополовград. Това става от през днешния ден в 12 часа по обяд до същия час на 29 септември със заповед на регионалния шеф на Хасково Минко Ангелов, заяви регионалната администрация.

Частичното бедствено състояние е поради " основаната все още и усложняваща се конюнктура, в резултат на засиления мигрантски напън по българо-турската граница в пограничните региони и за отбягване загуби на човешки животи, недопускане на обилни вреди  на имуществото на популацията и стопанската система на страната, както препятстване настъпването на обилни последствия за околната среда ", се споделя в известието.

За пръв път в района се вкарва отчасти бедствено състояние по такава причина. Последно изключителна обстановка в общини в региона бе оповестена през лятото поради огромните пожари, напомня Българска телеграфна агенция. Пред организацията регионалният шеф Ангелов цитира информация на Министерство на вътрешните работи, съгласно която за интервала от началото на годината до 18 септември 103 998 лица са се пробвали да влязат нелегално у нас от Турция, което е с 3,4 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. За тази седмица броят на мигрантите, атакували браздата, е 5864 души, а за миналата - 5254 души.

" Горските пътища в региона на Странджа, които са мъчно проходими, ще бъдат ремонтирани в най-бърз порядък. За да се форсира този развой и да се обезпечи юридически, е оповестено отчасти бедствено състояние в областите Бургас, Хасково и Ямбол ", изясни служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който бе на инспекция в региона на Малко Търново. (Официалното оповестяване на частичното бедствено състояние в Бургас и Ямбол следва, бел.ред.)

" Има събрани доказателства за чиновници на Министерство на вътрешните работи, забъркани в трафика на мигранти ", разяснява още министърът. Предстоят рокади, свързани с пренасяне на чиновници, с цел да се обезпечи по-добра отбрана на границата, добави той, представен от Българска национална телевизия. " Най-често минават границата със стълби, с които прескачат ограждението. Имаме по-активно подпомагане от турска страна, тъй че и след срещите, които организирах с турския вътрешен министър и с гръцкия вътрешен министър, доста по-добра е координацията и взаимопомощта. Ние ги възпираме още на оборудването ", разяснява Демерджиев.

Съвместни патрули на Министерство на вътрешните работи и горското стопанство стартират обходи в Странджа. Целта е да се увеличи контролът по защитата на границата и недопускане на незаконни мигранти към вътрешността на страната, както и да се противодейства на бракониерството и противозаконната сеч.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР