Частични местни избори предстоят в Община Благоевград на 27 юни.

...
Частични местни избори предстоят в Община Благоевград на 27 юни.
Коментари Харесай

Д-р Виктория Каракостова за ФАКТИ: Благоевград има нужда от нови хора, които никога не са били във властта


Частични локални избори предстоят в Община Благоевград на 27 юни. В идната неделя благоевградчани ще избират кмет, откакто на 14 април 2021 година пълномощията на някогашния общинския кмет Румен Томов бяха предварително прекъснати поради нарушаване на Закона за локалното самоуправление и локална администрация. Беше потвърдено, че Томов не е спазил периода след избирането си, в който законът изисква да се заличи като притежател на компания.

Томов беше определен в края на 2019 година, което значи, че кметът, който жителите на Благоевград изберат на 27 юни, ще бъде на поста към две години. Кандидатите за кметския пост са седем. Един от тези претенденти е доктор Виктория Каракостова-Нешева, която е издигната от коалиция „ Демократична България “. Д-р Каракостова-Нешева е още ръководител на локалната конструкция на „ Демократи за мощна България “ (една от трите партии в обединението).

За да приказваме за идния избор, от ФАКТИ се свързахме с доктор Виктория Каракостова-Нешева. Разговора ни четете в идващите редове:

- Д-р Каракостова, става дума за дотъкмяване на мандата – дребното време от 2 години би ли Ви стигнало да финализирате целите си като кмет, в случай че бъдете определена?

- Аз постоянно съм казвала, че това ще стане малко по малко, едно по едно, като се стартира с съществени цели. Има неща, които ще бъдат преди всичко като да вземем за пример един одит на общината, с цел да се види финансовото положение. От този одит могат да излязат и други неща. Друго такова нещо е да насочим вниманието към привличане на вложения и еврофондове, тъй като финансовото положение на общината е плачевно. Трябва да се създадат и доста други дребни неща във връзка с екологията, градската среда, които могат да се създадат с малко средства – поддържане на паркове, на зелени площи, реновиране на паркове, които са запустели от години. Има неща, които би трябвало да се създадат, само че основата е привличане на вложения взаимно с изпълнителната власт на централно равнище по отношение на еврофондовете. Крайно време е тези еврофондове да не бъдат насочвани единствено към саниране на здания и асфалт, а да отидат към малък и междинен бизнес.

Надявам се с новото Народно заседание да влязат в действие нови правила за децентрализация на общините, тъй че част от таксите и налозите да остават в общините. Смятам също, че няма да подвигаме налозите и таксите на жителите, само че можем да прибегнем до понижаване на такса боклук и някои налози на сполучливи компании, които притеглят работна ръка в региона.

- Ако ограничим главните политики, които желаете да проведете до три, кои ще бъдат те?

- Борба с корупция, привличане на вложения и възстановяване на инфраструктурата във всяко едно отношение.

- Споменахте екологията и зелените площи, какви са проблемите там?

- На първо място има замърсяване на въздуха. В Благоевград отоплението е напълно на твърдо гориво. Няколко пъти съм предложила монитори за чистотата на въздуха на няколко места в града с един център в общината, където да се получава информация и последователно да се премине към коли и градски превоз на електричество. Това няма по какъв начин да се случи по време на моя мандат, само че би могло да се мисли за това прекосяване към електричество, към газ.

Освен това има гъсто застрояване, зелените площи понижиха, а няма кооперация, изключително в централната градска част, където да няма надписи „ For Rent”, „ For Sale “ (б.р.: „ дава се чартърен “, „ продава се “). Тоест те стоят празни. В рамките на общия организационен проект на града би трябвало да се мисли за това да се усилват зелените площи и да се поддържат. Виждам градини, паркове, в това число парк „ Ловен дом “ наоколо до града - среща се над Благоевград, в неприятно положение. Парк „ Ловен дом “ беше привлекателен център за младежи, за разходки, там имаше алея до зоологическа градина. В момента този парк е в плачевно положение. С малко средства там могат да се създадат детски площадки, озеленяването да се поддържа, дори и търговски площи. Не се желае кой знае какво.

Много неща могат да се създадат с малко средства - едни велоалеи да вземем за пример. В централната градска част децата се блъскат в колите. Ние нямаме и паркинги в Благоевград, а бихме могли да създадем един огромен паркинг в предмостието на необятния център, където да паркират хората, влизащи в Благоевград.

- Като първи приоритет извадихте битка с корупцията, може ли корупцията в Община Благоевград да е повода за всички тези неналичия?

- Да, уверена съм надълбоко, че общината не е била правилен сътрудник, не е била предан сътрудник, по тази причина няма и положителни вложения. Лоялното партньорство съгласно мен е водещо в това отношение. А и неприятното финансово положение на общината го потвърждава. Не може една такава община да бъде с 13 милиона лв. задължения сега. Корупция има по всички етажи на общинската власт.

- Има ли съгласно Вас реформаторско въодушевление у благоевградчани?

- Надявам се да има. Чувства се. Надявам се да е необятно и навсякъде, тъй като има хора, които са свързани с администрацията, свързани с бивше ръководство, има хора, които сега се носят по гребена на вълната. Надявам се всички да помислят трезво.

- Притеснява ли Ви възможна бъдеща работа с много политически многоцветния Общински съвет?

- Мисля, че би трябвало да работим за жителите и с оценяване на тяхното мнение по въпросите. Когато не работим за личното си богатство, а за това на жителите и когато всички сме единомислещи, че би трябвало да създадем нещо за тях, мисля, че ще имаме триумф. Аз съм отзивчива персона, контактна съм, работя с хора цялостен живот. Мисля, че ще намеря достъп до всеки един от тях.

- Какъв процес очакване след изборите на 27 юни?

- Искрено се надявам да стигна до балотаж, само че това зависи напълно от волята на жителите, от това дали ще оценят. Аз мисля, че Благоевград има потребност от нови хора. От хора, които в никакъв случай не са били под една или друга форма във властта, които в никакъв случай не са си сменяли партийната принадлежност, хора, които милеят за този град. Аз съм родена в Благоевград и съм четвърто потомство по майка. Мисля, че това са доста значими неща при решението за кого да се гласоподава. Ние предлагаме един доста квалифициран екип и аз имам подготвеност за неговото образуване. Екип от хора, осведомени, способени, работили всеки в своята сфера. Мисля, че имаме какво да дадем на града. Още когато записаха кандидатура ми, споделих – аз нямам задължения и нямам потребност от нищо. Искам да работя за богатството на жителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР