Част от промените в имунизационния календар, които бяха на обществено

...
Част от промените в имунизационния календар, които бяха на обществено
Коментари Харесай

Очаква се есенен пик на морбили и хепатит А

Част от измененията в имунизационния календар, които бяха на публично разискване до през днешния ден, притесниха персоналните лекари. От здравното министерство желаеха да се понижи приемът на някои от наложителните ваксини. Например за туберкулоза и рисковите пневмококови инфекции. Педиатрите са безапелационни, че не желаят отпадане на тестът манту за 11-годишните, тъй като сега във възрастовия диапазон 7-18 годишни при към 20% се постанова слагане на БЦЖ ваксина. Това съобщи доктор Георги Миндов от Национално съдружие на общопрактикуващите лекари пред Българска национална телевизия. По думите му се чака есенен пик на морбили и хепатит А.

Категорично сътрудници педиатри не желаят да отпадне тестът манту за 11-годишните. Нека да не пренасяме европейските стандарти у нас, тъй като здравословното положение на българина е по-различно от европейското, съобщи доктор Миндов.

Той прочете седмична справка от уеб страницата на Столична районна здравна ревизия, съгласно която за миналата седмица 12-18 август у нас има 21 случая на варицела, 4 на скарлатина, 4 на морбили, 1 коклюш и 5 случая на туберколоза.

Във възрастовия диапазон 7-18-годишни към 20% се постанова слагане на БЦЖ ваксина, сподели доктор Миндов. При слагането на проба манту, която е алергична проба, тя демонстрира дали може да е болно детето от туберколоза, дали има естествен имунитет или няма имунитет. Когато при тестът на ръчичката на детето няма реакция, това значи, че няма имунитет и би трябвало да бъде сложена ваксина БЦЖ. При премахването на едната проба манту при тези деца има риск, изясни още лекарят.

По отношение на пневмококовите ваксини - сега у нас се поставя най-ниският клас - най-нисковалентната ваксина. Но тя не е най-евтината. Тя обезпечава отбрана против 11 варианта, по-добрата е против 13 варианта. Тук би трябвало да се зададе въпроса към Министерството за какво я е избрала, сподели лекарят.

Д-р Миндов съобщи още, че се очаква есенен пик на морбили и хепатит А.

По думите му се стяга контролът и няма да бъдат допускани деца без ваксини да посещават детски заведения, няма да се позволява издаването на подправени документи за имунизационното положение на децата. Обсъжда се въвеждането на пълноценен електронен указател на имунизациите, а не както в този момент да се написа на хвърчащи бележки.

Държавата сега не може да обезпечи за всички родени преди 91 година имунизационни кабинети, по тази причина доктор Миндов предложи всеки, който има подозрение за морбили, да си направи проучване на антитела. В момента обаче наличните дози могат да обзет единствено децата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР