Част от продуктовата гама на Marathon Foods [Marathon Foods Ltd]

...
Част от продуктовата гама на Marathon Foods [Marathon Foods Ltd]
Коментари Харесай

"Белла България" купи унгарската Marathon Foods за 12 млн. лв.

Част от продуктовата гама на Marathon Foods

[Marathon Foods Ltd] " Белла " купи унгарския производител и снабдител на храни Marathon Foods. Сделката е за 12 млн. лева и с нея българската компания дава поръчка за интензивно наличие на пазарите в Западна Европа, оповестиха публично от сдружението.

Продавачът

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Marathon Foods Ltd, която е учредена през юли 1991 и оперира на пазара от 1992 година, е производител и дистрибутор на бързо замразени храни. Производството е в цех в град Сентендре, покрай столицата Будапеща.

Дружеството оперира в няколко категории: празненство и снакс артикули (мини хот дог и др.), пролетни рулца с разнообразни пълнежи (зеленчуци, пилешко месо, пуешко месо, свинско), щрудели и други десерти, хамбургери и кюфтета, артикули на скара (сувлаки, гирос и др.), рибни оферти (октоподи, скаради).

Продуктите се продават освен в Унгария, само че и в 14 европейски страни, в това число Русия, излиза наяве от фирмения уебсайт. Marathon Foods е снабдител на храни в интернационалните вериги за търговия на дребно и за бързо хранене, измежду които McDonald’s, BurgerKing, Aldi, FamilyFrost, O’Cool, Tesco, Iceland, Spar, Auchan, Metro. За 2017 година компанията регистрира чисти продажби за близо 2.565 млн. евро.

" Вярваме, че разширението на индустриалната ни активност в централната и западната част на континента е верният бизнес метод ", разяснява изпълнителният шеф на " Бела България " Елза Маркова, представена в прессъобщението.

Продължаващи вложения

Това е поредна инвестиция на българската компания. През февруари от " Белла " оповестиха, че ще вложат над 15 млн. лв. в автоматизирани индустриални линии и системи за надзор на качеството, създаване на две нови логистични бази и разкриване на търговски филиал в Сърбия. Част от средствата ще бъдат ориентирани към фабриките за тестени произведения на компанията.

" Белла България ", която развива експортна активност от 2006, тази година построява лична комерсиална конструкция и в Сърбия, където ще продава в огромните търговски вериги цялостната си гама от артикули. Това е третото външнотърговско посланичество на сдружението на територията на Балканите след Румъния (2007) и Гърция (2012).

До края на годината следва и построяването на две нови логистични бази. Новост е и партньорската мрежа с български животновъди, посредством която групата ще обезпечава суровина за месопреработвателната си активност.

Купувачът

" Белла България " създава салами, тестени произведения, маргарин, картофено пюре и прави директна дистрибуция до над 12 000 точки на продажба в страната (вериги, магазини, складове). Групата създава над 200 продукта под лични и частни марки, измежду които са: " Леки ", " Сачи ", " Народен ", " Орехите ", " Перелик ", " Фамилия ", " Тракийски кори ", " Белла ", " Флора ", " Томи ".

Храните се създават в девет завода с потенциал 350 тона на ден. Холдингът има три заводи за месопреработка ( " Идеа " - Пловдив, " Фермата " - с. Костиево, " Орехите " - гр. Добрич), както и мощности за тестени произведения в Ямбол и Свиленград. В Ямбол компанията има и цехове за растителни масла и мазнини.

През пролетта на 2016 групата разгласи началото на консолидиране и опростяване на индустриалната и комерсиалната си конструкция, вследствие на което понижи броя на юридическите лица в структурата си.

Акционери в " Белла България " са записаната в Амстердам " Импала инвест Б.В. " (93.268% от капитала), " Фреш лоджик " (6.723%), " Импала холдинг " (0.004%), съоснователят Жорж Веселинов (0.004%), Ивета Балиева (0.001%). Краен притежател на сдружението майка е кипърската " Импала капитал лимитед ", излиза наяве от последния оповестен в Търговския указател консолидиран отчет за активността на компанията за 2017 година

През 2014 година имаше разбъркване в собствеността - единият съосновател на сдружението - Венцислав Георгиев, напусна компанията, като продаде каузи си за 30 млн. лева и я остави във притежание на гръцкия предприемач Димитриос Виндзилеос и Жорж Веселинов.

Според данните в " Капитал Топ 100 " на най-големите компании в страната чистите доходи на групата за 2017 са 209.291 млн. лева (10.05% растеж по отношение на 2016), а облагата след налози – 16.543 млн. лева (9.76% спад).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР